wo 24 mei 20:00

Boekvoorstelling Dalilla Hermans

Publieksavond over identiteit en racisme
24 mei
20:00
  • 24 mei
    20:00
    hetpaleis, Antwerpen
    grote zaal

Dalilla Hermans vertelt haar beklijvende levensverhaal en legt uit hoe racisme werkt aan haar zoon in 'Brief aan Cooper en de wereld'

Publieksavond over identiteit en racisme met o.a. Coely, Tom De Cock, Kamal Khamarch en Gerda Havertong op 24 mei in HETPALEIS

Van open brief tot opiniemaker

Dalilla Hermans schreef in 2014 een open brief over racisme die viraal ging, sindsdien verdiept ze zich in het thema en is ze een veelgevraagd spreker en opiniemaker als het gaat over racisme, identiteit en gelijke kansen. Als vast lid van de redactie van Charlie Magazine werkte ze de reeks 'The race files' uit: een reeks artikels waarvoor ze in gesprek gaat met verschillende stemmen over het vraagstuk racisme en hoe we hier als maatschappij een antwoord op kunnen bieden. Het moederschap maakte dit vraagstuk enkel dwingender.

In Brief aan Cooper en de wereld richt ze zich tot haar oudste zoon en vertelt ze op een beklijvende manier haar levensverhaal, hoe ze werd geadopteerd uit Rwanda toen ze twee was en over de manier waarop 'kleur' haar leven meer bepaald dan ze lief is.

Een autobiografisch verhaal met een sterk maatschappijkritisch randje

Dalilla werd in 1986 in Rwanda geboren, maar groeide op in een klein dorpje in de Kempen, waar ze een van de eersten met een andere huidskleur was. Dat bracht nogal wat uitdagingen met zich mee: Dalilla werd betutteld door zogenaamde progressieve Vlamingen en uitgespuwd door racistische Vlamingen. Maar ze was ook geliefd en werd gewaardeerd door veel meer anderen.

Brief aan Cooper en de wereld is een doodeerlijke zoektocht naar lessen die ze haar opgroeiende zoon móét meegeven, als persoon met een kleurtje in dit deel van de wereld. Een autobiografisch verhaal met een scherp maatschappijkritisch randje. Een boek dat ons een geweten wil schoppen en tegelijk hoopvol oplossingen aanreikt. Dalilla zou bovenal zichzelf niet zijn als er af en toe niet gelachen mag worden.

Ik zal jullie in tien verhalen proberen te vertellen wat er in dat geheime doosje met herinneringen zat. Ik richt het aan jou, omdat je de oudste bent, mijn eerstgeborene. Dat is een verantwoordelijkheid die je draagt voor je zusje en de baby die komt. Je draagt de fakkel, en dat zal niet altijd even gemakkelijk zijn. Ik wil je meenemen in mijn levensverhaal, zodat je je eigen verhaal beter zult snappen en zult kunnen plaatsen. Ik wil met de wereld delen wat het doet met een mens, opgroeien in een zee van wit als een wolkje bruin. Ik schrijf deze verhalen voor jou en voor mezelf. Voor de samenleving en voor mijn zoon. Want jij, koning van de wereld, verdient het allerbeste, de mooiste maatschappij die we kunnen zijn. En ik wil niet dat jij leeft met doosjes en deksels en slotjes op je hart. Ik wil dat dat mooie grote hart van jou kan kloppen en zwellen en de wereld aankan.

Publieksavond


Op 24 mei 2017 organiseert Manteau samen met HETPALEIS en Charlie Magazine een publieksavond over identiteit en racisme ter lancering van Brief aan Cooper en de wereld. Dalilla gaat onder de vleugels van Leslie Hodge (Radio 2) in gesprek met Tom De Cock (MNM en auteur van En toen kwam jij), Kamal Khamarch (stand-up comedian) en Gerda Havertong (actrice, bekend van o.a. Sesamstraat en het iconische fragment waarin ze toelicht aan Pino wat Zwarte Piet voor haar betekent). Judith Okon en niemand minder dan Coely zorgen voor de muzikale kers op de taart. Soe Nsuki praat de avond aan elkaar.

Toegangsprijs voor het programma is € 20, inclusief het boek en een drankje.


 

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan de website persoonlijk en snel te maken, gebruikt de website van hetpaleis verschillende cookies. Wanneer je de website gebruikt gaat hetpaleis ervan uit dat je dit goed vindt.
meer informatie