Kurt Van der Elst
do 3 aug - wo 13 sep
2016 - 2017

Niets

De Nwe Tijd/hetpaleis
3 aug
-
13 sep

Niets is een bewerking van het jeugdboek Niets (Janne Teller, 2000) door auteur en theatermaker Freek Vielen. Een groep schoolkinderen wordt door een klasgenoot uitgedaagd om te bewijzen dat er zoiets bestaat als ‘betekenis’ of ‘zin’ als in ‘zin van het leven’. De klas besluit in een lege schuur een ‘berg van betekenis’ te bouwen, bestaande uit objecten die de kinderen met steeds meer pijn afstaan

'Niets' is heel wat, maar bovenal een raak gebaar tegen nihilisme.

Wouter Hillaert in De Standaard

Het begint allemaal met Pierre Anthon, een jongen uit klas 2B. Op een dag staat hij op, pakt zijn tas en zegt kalm: ‘Er bestaat niets van betekenis, dat had ik al lang door. En daarom heeft het geen zin om iets te doen, dat heb ik net begrepen.’ Hij stopt zijn boeken in zijn tas, loopt de klas uit en gaat in een pruimenboom zitten.

Zijn klasgenoten pikken dit niet. Ze besluiten hem te laten zien dat hij het fout heeft. In een verlaten loods aan de rand van het dorp beginnen ze een Berg van Betekenis te bouwen. Om beurten moet iemand iets afstaan wat hem of haar dierbaar is. Elk offer heeft een nieuw en groter offer tot gevolg. Wat onschuldig begint, krijgt algauw een dramatische wending ...

In de pers

In de superieure jeugdvoorstelling Niets (12+) kauwt de Nwe Tijd het nihilisme van de postmoderne betekenisloosheid uit en sluist het langs de achterdeur de magie weer binnen. Wonderlijk is niet alleen hoe slim en gelaagd dat gebeurt, maar ook hoe effectief het werkt. Niets begint met kaal praattheater van zo’n 45 minuten over de betekenis van het niets – 5 acteurs op een grote, lege scène, zonder décor of kostuum. De pubers pakken het. Dat op zich is al tovenarij.
Evelyne Coussens over Niets in Etcetera

"Het gewaagde van 'Niets' is niet dat het de wonde van het leven openscheurt voor pubers. Wel dat het die zo complexloos probeert te genezen. Sommigen zullen het moralisme noemen. Noem het liever zin. Zin in geven. Zin om het er niet bij te laten, bij de vermeende zinloosheid. 'Niets' is heel wat, maar bovenal een raak gebaar tegen nihilisme."
Wouter Hillaert in De Standaard
★ ★ ★ ★

 

Niets is geselectereerd voor het Theaterfestival 2017.

In de voorstelling wordt gebruik gemaakt van een stroboscoop.

taaliconen

Credits

naar het boek van: Janne Teller
regie en tekst: Freek Vielen
dramaturgie: Rosa Vandervost
spel: Tim David
spel: Harald Austbø
spel: Elena Peeters
spel: Judith de Joode
spel: Laura Mentink
componist: Christiaan Verbeek
scenografie: Jozef Wouters
assistent scenografie: Céline Van der Poel
lichtontwerp: Sander Salden
kostuums: Sabina Kumeling
artistiek projectleider hetpaleis: Kerensa Verhoosel
technisch projectleider hetpaleis: Linde Raedschelders
productieleiding De Nwe Tijd: Selm Wenselaers
toneelmeester: Tom De Roy
toneelmeester: Koen De Wilde
geluid: Patrick Romain
lichtuitvoering: Koen Corbet
polyvalent techniek: Fati Ben Azouz
polyvalent techniek: Marco Santy
decoruitvoering en rekwisieten: Danny Havermans
decoruitvoering en rekwisieten: Ina Peeters
kostuumuitvoering: Hilde Mertens
kostuumuitvoering: Veerle Segers
goocheltrucs: Kobe Van Herwegen
met dank aan grafisch vormgever: Bert Depuydt
Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan de website persoonlijk en snel te maken, gebruikt de website van hetpaleis verschillende cookies. Wanneer je de website gebruikt gaat hetpaleis ervan uit dat je dit goed vindt.
meer informatie