1000 jongeren debatteren op het Theaterplein

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018 organiseerden hetpaleis, Laika en De Nwe Tijd een A1000. Op 26 september 2018 gingen duizend jongeren op het Theaterplein met elkaar in debat over 5 thema’s: klimaat, discriminatie, mobiliteit, armoede en democratie. In de namiddag presenteerden de afgevaardigden van de jongeren de resultaten van de A1000 aan de zeven Antwerpse lijsttrekkers in de grote zaal van hetpaleis. 

De resultaten, een volledige captatie van het debat tussen de jongeren en politici, de speeches van de ambassadeurs en meer kan je nalezen en herbekijken op de Spot van hetpaleis.
 

▲ A1000 laat Antwerpse jeugd nadenken over stad van morgen: "We zijn hier, met duizend. Dat is ons signaal" (De Morgen, 25.09.18)

Jongeren leggen hun prioriteiten voor aan Antwerpse lijsttrekkers (ATV, 26.09.18)

Liggen jongeren wakker van democratie, klimaat, sociale gelijkheid? "We willen zeker inspraak" (vrt nws, 26.09.18)

Antwerpse jongeren voelen politici aan de tand (hln.be, 27.09.18)Vooraf

Ter voorbereiding trokken theatermakers Eva De Baets en Simon De Vos samen met dramaturge Mieke Versyp vorig seizoen naar verschillende Antwerpse scholen. Experten als Dave Sinardet, Nic Balthazar en Bea Cantillon gingen er in dialoog met de jongeren. Vervolgens vertaalden de jongeren hun visies in een artistiek ‘commentaar’. De studenten journalistiek van Artesis Plantijn Hogeschool maakten een verslag van dit voortraject in ‘De Millennial'.