Kurt van der Elst

"Een wereld zonder spel, dat is onmogelijk."

Na ruim 15 jaar waarin spel als een rode draad doorheen de creaties liep, geeft kabinet k spel nu voluit de hoofdrol in as long as we are playing. Want spel dat is noodzaak. Of je nu oud of jong bent. "Muziek en spelen in het algemeen is een goede afleiding voor als je je niet goed voelt. Qua spelen vind ik volwassenen veel serieuzer dan kinderen; ze mogen van mij gerust nog iets vaker zot doen. "

Aya

"Een wereld zonder spel, dat is onmogelijk. Omdat bijna alles in het leven spelen is. Mensen spelen omdat ze er blij van worden. En omdat ze er hun energie in kwijt kunnen. Gewoon thuis in je zetel zitten, nee, dat zou echt niet leuk zijn. "

Nona"De voorstelling heet ‘as long as we are playing’. Dit wil zeggen: zolang we kunnen spelen… dan is het goed. En dat is waar. Lol hebben, plezier maken, daar gaat de voorstelling over. Ze zeggen altijd: je moet plezier hebben. Want als je geen plezier hebt, is er ook geen spel. Als ik later groot ben, zal ik dit zeker doorgeven aan mijn kinderen." 

Mary-Lou "Een wereld waarin je niet mag spelen, zou wel heel grijs zijn. Saai en vervelend. Mensen zouden doodgaan van verveligheid. Ik kan me voorstellen dat ik ook nog ga spelen als ik volwassen ben, maar ik denk dat het dan meer ‘sportief spelen’ zal zijn. Volwassenen mogen van mij toch iets meer spelen, met elkaar of alleen, want dat is nodig in het leven."

Lorenz

"Spelen, als volwassene, vind ik eigenlijk best moeilijk. Alsof je met ouder worden gaandeweg verleert wat het is om alles los te laten, verstand op nul en gewoon doen. Kinderen kunnen meteen alles uitschakelen. Ze vinden altijd wel een manier om ergens een spel van te maken. En als het niet zichtbaar mag zijn dan kruipen ze wel in hun eigen, onzichtbare fantasie en maken ze nieuwe, eigen regels om te kunnen blijven spelen."

Marieke

 
"Spelen, dat is dingen beleven. Een beetje vrij zijn. Roepen. Alles doen wat je wil. Maar er zijn toch wel regels. Als je die niet respecteert, loopt het spel mis en dan komt er een discussie. Dan is het spelen afgelopen. Ik zie meestal alleen maar kinderen spelen, zonder volwassenen. Toch zou het leuk zijn mochten zij samen spelen met de kinderen. Je kan ook met volwassenen avonturen beleven. Als er dan geteld wordt, zoals in potverlos, dan hoor je dat ook eens van iemand anders. En het spel zou anders zijn, want kinderen hebben kleinere benen." 

Lili 


"Meestal speel ik met mijn eigen lichaam. Meer dan met speelgoed. En ik speel het liefst buiten. Waarom spelen mensen? Tja… misschien omdat het leuk is? En een blij gevoel geeft? Mensen zouden meer moeten spelen, omdat dat speciaal is. Ik denk dat iedereen dat nodig heeft. Ik denk ook dat ik altijd zal blijven spelen." 

Ilena

 

"Spelletjes vind ik plezant. Bijvoorbeeld ‘iemand is hem’. Dan zijn er 2 of 3 of 4 balletjes, en daarmee moet je iemand aangooien. Als je iemand hebt aangegooid, moet die aan de kant. En als de persoon die iemand heeft aangegooid zelf wordt aangegooid, dan komt diegene die aan de kant staat weer vrij. ‘Schaap en Wolf’ is ook leuk. En in de voorstelling speel ik met een grote zwarte ballon. Dat doe ik het liefst. Ik denk dat het een vrolijke voorstelling wordt."

Juliette


"Spelen, als volwassene, vind ik eigenlijk best moeilijk. Alsof je met ouder worden gaandeweg verleert wat het is om alles los te laten, verstand op nul en gewoon doen. Kinderen kunnen meteen alles uitschakelen. Ze vinden altijd wel een manier om ergens een spel van te maken. En als het niet zichtbaar mag zijn dan kruipen ze wel in hun eigen, onzichtbare fantasie en maken ze nieuwe, eigen regels om te kunnen blijven spelen."

Marieke

 

"De energie van spelende mensen heeft iets betoverends. Diezelfde energie zag ik toen ik op een appartement woonde dat uitzag op een plein waar veel jonge kinderen speelden. Ik zag hoe ze voortdurend aan het organiseren waren, hoe ze al spelend oefenden in sociale verhoudingen. Dat zegt iets over de reden waarom mensen spelen. Via spel verhoud je je tot het leven, tot de wereld. Het is een minder expliciete manier om te leren. Ook dingen waarvan je niet wist dat ze te leren zijn. Ik geloof niet dat je spelen kan verbieden. En mocht dat gebeuren, zouden mensen in het geheim beginnen spelen. Want spelen is cruciaal in het leven."

Louise

 

"as long as we are playing gaat niet over ‘spelen’ an sich en zeker niet over ‘spelletjes’, maar over een speelse, lichte, luchtige attitude. Tegenover het leven, de miserie die het leven soms in petto heeft en finaal ook tegenover de dood, of tenminste tegenover het besef dat alles eindig is. Wat voorop stond in het creatieproces is ‘de spelende mens’, in al zijn facetten." 

Kwint Manshoven

 

"Zijdelings stelt de voorstelling ook de vraag naar de ruimte die kinderen in deze samenleving krijgen om te spelen. Naar de mogelijkheid om dit te blijven doen, ook als je stokoud bent. Want dat is noodzakelijk om het leven te pareren." 

Joke Laureyns