de ambassadeurs

hetpaleis is er niet alleen voor jongeren, maar ook door en met jongeren. Tijdens seizoen 23-24 zal je regelmatig ambassadeurs zien opduiken. Vijfentwintig extra paar ogen en oren om van hetpaleis een open, veilige plek te maken. En ook gewoon altijd een feestje, als onze jonge collega's er zijn. Lees zeker verder en ontdek al hun avonturen...

Nog niet op foto: Alexandra, 8 jaar · Aissadiara, 10 jaar · Berfin, 16 jaar · Bourah, 4 jaar · Fatimata, 8 jaar · Nora, 6 jaar · Rose, 5 jaar 

oktober 2023 | welkom Rope!

Op woensdag 11 oktober verwelkomden we een nieuwe collega in hetpaleis met de naam Rope! Rope is 11 meter lang en houdt van mensen rondom. Rope heeft broertjes en zusjes over de hele wereld. 

We ontdekten Rope en maakten plannen om hem de stad te laten zien. Het werd de stadsfeestzaal, winkels betreden lukte niet, maar we konden wel via de trap omhoog en de roltrap weer naar beneden. Rope woont nu in de ruimte waar ook onze hetpaleis-residenten vertoeven. Hij wacht op een nieuwe actie. 

september 2023 | eerste meeting seizoen 23-24

Onze ambassadeurs maken zich weer op voor een jaar vol avonturen... Ze leerden elkaar alvast kennen, speelden spelletjes en deden een fotoshoot. Binnenkort meer!

juni 2023 | 100% cultuur

De ambassadeurs-kapers van hetpaleis schitteren in een ATV reportage 100% cultuur. Kunnen jullie Madelief, Noah, Seynabou, Berfin en Iliana vinden? 

mei 2023 | workshop Enrica Camporesi

De ambassadeurs van hetpaleis waren uitgenodigd in de residentieruimte waar Enrica Camporesi als kunstenaar een onderzoek deed. Ze onderzocht via beweging en schilderen de zwaarte van woorden. 

mei 2023 | voorstelling Cour op BLOK-BLOC

Collega Silke De Bruyne maakte met Eva De Baets een voorstelling samen met hetpaleis en Laika voor BLOK-BLOC, een festival op Linkeroever. Kinderen uit een school op Linkeroever waren mee maker en kregen zo een stem en plaats op deze locatievoorstelling op de speelplaats van een school. Dat konden we als ambassadeurs niet missen. We gingen kijken en zagen dat het goed en waardevol was. 

mei 2023 | seizoenslancering

De leerkrachten van Antwerpse scholen kwamen op woensdagmiddag 10 mei luisteren en kijken wat hetpaleis voor seizoen 23-24 in petto heeft. Directeur Els De Bodt en Ambassadeur Noah presenteerden het geheel. Ambassadeur Jes zorgde voor een muzikaal intermezzo, ze speelt mee in ALLES is niet perfect, dat op 8 december 2023 in première gaat. De andere ambassadeurs stonden weer te schitteren in suppoostenhemdjes en hielpen bij de bar en het borduren. Altijd leuk als de ambassadeurs er zijn. 

april 2023 | maandelijkse meeting

Op woensdag 26 april blikten de ambassadeurs terug op het seizoen samen enkele hetpaleis-medewerkers: met Els, directeur, Koen, dramaturg en Eva, programmator. Enkele kapers die ook ambassadeur zijn hadden de voorbereiding voor hun rekening genomen tijdens de paasvakantie. Noah warmde op, er werden wensbloemen gemaakt en vervolgens was er een Kahoot quiz die werd ingeleid door Madelief die er niet bij kon zijn. Een interactieve terugblik op het programma, door en voor de ambassadeurs. Voor wie er nog aan zou twijfelen, altijd feest als onze ambassadeurs er zijn, dat werd nog maar eens bevestigd.

april 2023 | dekapers

Naar goede gewoonte werd hetpaleis tijdens de tweede week van de paasvakantie gekaapt. Op zondag 16 april toonden enkele kapers die ook ambassadeur zijn, hun voorstelling aan het grote publiek.

maart 2023 |  ambassadeurs/podiumbeesten 

Jes deed auditie en werd geselecteerd voor ALLES is niet perfect, de nieuwe voorstelling van Mokhallad Rasem. Première op 8 december 2023 in de grote zaal. En ook Noah en Madelief gaan de pannen van het dak spelen in de kleine zaal van hetpaleis. Samen met Hussein maken ze De Ideale Familie, te zien tijdens de krokusvakantie.

maart 2023 | maandelijkse meeting

Deze meeting stond in het teken van de week tegen racisme. Via een spel werden de ambassadeurs zich bewust van hun eigen positie in de maatschappij. Ze schreven boodschappen van hoop en verbonden die met draden zodat ze samen een beeld konden vormen. Tegen racisme en voor gelijkheid.

februari 2023 | première 1984

Op 10 februari ging 1984 (16+) in première, de oudste ambassadeurs waren uiteraard van de partij, maar hun camera's bovenhalen dat voelde toch wat onwennig. Geen bewijsmateriaal dus, tenzij Big Brother nog wat op zijn harde schijf heeft staan.

februari 2023 | maandelijkse meeting

Tijdens de maandelijkse meeting werden er op alle bureau's van hetpaleis-medewerkers complimenten en boodschappen rondgestrooid. Uiteraard palmden de ambassadeurs ook even het bureau van directeur Els in.  

januari 2023 | maandelijkse meeting

ON- ging in première tijdens de maandelijkse meeting, drie keer raden wie dus automatisch van de partij was. Juist ja, de ambassadeurs! Na afloop werd er nagepraat en gingen de ambassadeurs aan de slag met de opdrachten uit de lesmap.

januari 2023 | eerste steek hetdoek

Op 28 januari vond de eerste steek van hetdoek plaats. Die eerste steken werden o.a. door ambassadeurs Aissadiara, Aissatou, Fatimata, Leon, Noah, Kemayou, Emati en Iliana gezet. Enkele ambassadeurs zeggen er prachtige dingen over in deze reportage:

december 2022 | première Stille nacht

Op 22 december ging Stille nacht in première. Lekkere hapjes combineren met selfies met makers? Dat hoef je onze ambassadeurs geen twee keer te vragen.

december 2022 | maandelijkse meeting

De ambassadeurs kregen een sneak peek in de grote zaal, waar Stille nacht druk aan het repeteren was. En euhm... rare planten daar in hetpaleis, ze maken geluid! Dat had natuurlijk alles te maken met het nieuwe parcours voor Muzieklabyrint...

november 2022 | druk druk druk 

November had zoveel in petto dat we zelfs de maandelijkse meeting annuleerden.

november 2022 | Kunstendag voor kinderen

Op 20 november was het kunstendag voor kinderen. Madelief, Jes, Iliana en Berfin volgden enthousiast enkele rondleidingen achter de schermen, deze worden regelmatig - door medewerkers van hetpaleis - gegeven aan klasgroepen. Op 20 november 2022, Kunstendag voor kinderen, was het de beurt aan de ambassadeurs zelf, ze gaven twee rondleidingen, mét attributen en in aangepast plunje.

november 2022 | premières BOK en 8.3

Op 10 november ging BOK in première in de kleine zaal, op 11 november was 8.3 aan de beurt in de grote zaal. Uiteraard waren onze ambassadeurs van de partij om tickets te scannen, het publiek te verwelkomen en bloemen uit te delen.

november 2022 | interviews voor De Standaard-bijlage

hetpaleis geeft graag het woord aan kinderen en jongeren, dus stonden de ambassadeurs in de spotlights van De Standaard bijlage. Elijah en Arsène stonden op het dak (en de cover) met de ploeg van Stille nacht. Jef en Berfin interviewden regisseur Freek Vielen over zijn voorstelling 1984. En Emati en Iliana namen samen met respectievelijk papa Guy en grootmoeder Mimi, al bordurend een interview af van Lies Van Assche van DOEK vzw en Koen Haagdorens, dramaturg bij hetpaleis.

Vlak voor de kerstvakantie was de bijlage dan eindelijk te vinden bij de krant! En verrassing... ook de quotes van andere ambassadeurs stonden erin te schitteren.

november 2022 | workshops tijdens de herfstvakantie

Ambassadeurs Iliana en Elijah deden tijdens de herfstvakantie mee met de workshop mag ik iets vragen.

oktober 2022 | BIG BANG Festival

Een jonge delegatie ambassadeurs ging op 29 oktober naar BIG BANG Festival (4+) in DE SINGEL. Een logische keuze want ooit was hetpaleis zelf host van dit festival. En ook los daarvan is de samenwerking met Zonzo Compagnie nauw. Een mooi voorbeeld daarvan zijn SHEL(L)TER, of Muzieklabyrint (5+) waarvoor we eind december voor de vierde keer op rij de handen in elkaar slaan. Met de ambassadeurs gingen we kijken naar een interactieve voorstelling van The Ark in Ierland, want binnenkort ontmoeten we de kinderen van het Children’s Council online.

oktober 2022 | maandelijkse meeting

Tijdens de tweede meeting hebben de ambassadeurs de voorstelling Een leuk avondje uit uitvoerig nabesproken met dramaturg Koen Haagdorens. Dat deden ze op het podium van de grote zaal.

Daarnaast vertelden ze ook honderduit over wat hetpaleis als plek voor hen betekent.

september 2022 | première Een leuk avondje uit

Tweede première van de maand. Op 30 september ging Een leuk avondje uit (8+) in première in de grote zaal van hetpaleis. Onze ambassadeurs trokken hun mooiste glitteroutfits aan en hadden ook daadwerkelijk een leuk avondje uit.

september 2022 | première FeL

Op 24 september ging FeL (3+) in première in de kleine zaal van hetpaleis.  Wie zat er allemaal op de eerste rij en deelde de bloemen uit na afloop van de voorstelling? Onze jongste ambassadeurs natuurlijk.

september 2022 | Love at first sight

hetpaleis programmeerde voor Love at first Sight de double bill 'Kilma Hilwa’/‘Zait Zaytoun'. Ambassadeur Hannah ging kijken, lees hier een stuk uit haar verslag:

"Ik ging kijken naar de dansstukken ‘Kilma Hilwa’ en ‘Zait Zaytoun. Beide werden gemaakt door Marah Haj. 

Eerst kregen we ‘Kilma Hilwa' te zien. Er kwam al snel een ritme in het stuk door herhaling van bewegingen onder de vier dansers. Pas later kwamen de woorden erbij. Het was mooi om te zien wat voor effect deze woorden hadden op de dansers. Dat je na afloop de betekenis van de woorden ziet, was geweldig. Het geeft een heel andere dimensie aan de voorstelling. 

Over ‘Zait Zaytoun’. Het beste deel vond ik, wanneer ze met bloem begonnen te gooien en daarna ook de bloem van elkaar af klopte. Dit waren super mooie beelden. Ik voelde gedurende het hele stuk een soort broer/zus relatie, wat het een speelse en herkenbare toon gaf. Ik vond het super hoe beide spelers volledig in hun handeling bleven."

september 2022 | maandelijkse meeting

Onze ambassadeurs kwamen op 14 september samen voor hun maandelijke vergadering. Op het programma: dromen over wat ze dit jaar nog willen verwezenlijken, een sneak peek bij de repetities van Een leuk avondje uit en een bezoek aan het kostuumatelier.

augustus 2022 | back to school

Maar niet zonder de nieuwe seizoensbrochure... 

augustus 2022 | zomerweken

Wie augustus zegt in hetpaleis, zegt dans- en theaterzomerweken. Enkele ambassadeurs namen ook deel. Spot jij ze allemaal? 

juni 2022 | Atlas op het plein

Arwa, de mama van ambassadeur Marwa maakte voor Atlas op het plein maar liefst 700 gelukskoekjes. De ambassadeurs maakten de mensen warm voor komend theaterseizoen en deelden ze met plezier uit. 

Benieuwd wat er op de briefjes stond? Uitspraken van onze ambassadeurs! Hieronder een selectie:

"Mijn verborgen talent is mijn oren op en neer doen." Seynabou, 11 jaar, ambassadeur van hetpaleis

"Ik wil mijn konijn meenemen naar een theatervoorstelling omdat het dan mee kan spelen." Iliana,11 jaar, ambassadeur van hetpaleis

"hetpaleis is leuk, omdat er allemaal kindjes zijn met wie ik kan spelen." Nora, 5, ambassadeur van hetpaleis 

mei 2022 | seizoenslancering 22-23 voor scholen

"Hallo, ik ben Noah, directeur van hetpaleis. Hallo, ik ben Els, ambassadeur van hetpaleis."

Meer dan 150 leerkrachten kwamen tijdens een gezellige lunch luisteren naar wat seizoen 22-23 in petto had:

  • Vier nieuwe creaties;
  • elf hernemingen;
  • een uitgebreid receptief programma
  • en vele workshops voor scholen.

Wie mocht dat allemaal voorstellen? Naast de directeur, ambassadeur Noah. Nadien werden zij ook geïnterviewd voor een reportage in het ATV-programma 100% cultuur.

mei 2022 | de eerste kennismaking

Op woensdag 4 mei kwamen de nieuwe ambassadeurs voor het eerst samen. Op het programma: een korte rondleiding achter de schermen, lekkere soep en kennismakingsspelen. Ook fotograaf Wannes Cré was erbij. Hij maakte prachtige foto's. 

Aissadiara • 9 jaar
'hetpaleis is leuk omdat ik hier vrij ben.'
Aissatou • 10 jaar
'hetpaleis is leuk omdat je nieuwe mensen leert kennen.'
Arsene • 7 jaar
'Ik wil aan zoveel mogelijk workshops deelnemen.'
Berfin • 16 jaar
'Mijn droom is om ooit voor een groot publiek te spelen.'
Elijah • 10 jaar
'Mijn verborgen talent is zingen en komedie spelen. '
Emati • 10 jaar
'hetpaleis vind ik leuk omdat ik daar mezelf kan zijn.'
Fatimata • 8 jaar
'hetpaleis is leuk omdat je er zowel buiten als binnen kan spelen.'
Hannah • 18 jaar
'Ik wil graag voor theater schrijven, verder acteren en ooit ook echt regisseren.'
Iliana • 13 jaar
'Als regisseur zou ik een voorstelling maken over bedreigde diersoorten.'
Jef • 27 jaar
'Omdat ik mensen wil verbinden neem ik graag mijn vrienden en familie mee naar een voorstelling.'
Jes • 10 jaar
'In een toneelstuk wil ik de hoofdrol spelen.'
Kemayou • 13 jaar
'Mijn verborgen talent is zingen.'
Leon • 7 jaar
'Naar theater kijken vind ik heel leuk.'
Madelief • 13 jaar
'In een toneelstuk zou ik iemand die heel stil, maar best wel cool is spelen.'
Marius • 18 jaar
'Ik zou niets willen veranderen in hetpaleis. Het is goed zoals het is.'
Marwa • 14 jaar
'Ik wil graag meer te weten komen over lichttechniek en kostuumontwerp.'
Maxim • 14 jaar
'Ik neem graag mijn acteer skills mee als ik naar een voorstelling ga kijken.'
Noah • 13 jaar
'Ik krijg energie van Alles.'
Nora • 5 jaar & Berfin • 16 jaar
'hetpaleis is leuk omdat er allemaal kinderen zijn met wie ik kan spelen.'
Seynabou • 13 jaar
'hetpaleis is leuk omdat er zoveel superleuke voorstellingen te zien zijn.'
Zakaria • 14 jaar
'hetpaleis is leuk omdat ik er mijn eigen ding kan doen.'