Beste Bart, Jinnih, Kris, Wouter, Peter, Filip, Philippe,

Wie zal de komende 6 jaar de sjerp dragen? Wie wordt burgemeester van Antwerpen? Maak u geen zorgen. Chill, no stress, drink een glaasje, rook een jointje, ontspan. Ík ga het jullie gemakkelijk maken. Ík ga de komende 6 jaar de titel van burgemeester dragen. Ík ga de komende 6 jaar Antwerpen onder handen nemen. Geen zachtaardige strelingen, geen lieve woordjes, geen getreuzel.

De komende 6 jaar wordt Antwerpen de meest vooruitstrevende stad ter wereld. De lucht zo proper dat de kuuroorden in Zwitserland leeglopen. Het openbaar vervoer zo strak geregeld en zo vrij van uitstoot dat heel België in Antwerpen wil wonen. Een waar fiets- en wandelwalhalla. Geen zorg, ook de auto's krijgen bij ons een plaats... Onder de grond. Ik laat de stad uitgraven, ik laat de stad omhoogtillen en in het gapende gat dat zo ontstaat laat ik tunnels vol luchtzuiveringsystemen bouwen. En de winkels? De leveringen? Allemaal via leverancierdrones. Ik laat de haven vol windmolens zetten. Ik laat de straten wit schilderen tegen de opwarming van de stad. Over heel de stad schieten fruitbomen uit de grond, gratis fruit voor iedereen. Ik geef alle inwoners een basisinkomen. Ik stimuleer vrijwilligerswerk, ik voer een uitstoot Tax in. Ik laat de luchthaven in Deurne sluiten en laat er een wetenschappelijk onderzoekscentrum van maken, 100 % groen. Ik haal de beste onderwijzers naar onze stad en laat scholen en parken bijbouwen. Ik help discriminatie de stad uit. Maar daarvoor laat ik geen dure experts komen of geef ik geen tonnen van geld uit aan campagnes. Nee, ik laat onze kinderen aan het woord. Want voor kinderen maakt het geen hol uit wie of wat je bent of welke kleur je vel heeft. Je wordt niet geboren als seksist of racist, dat word je later pas. Ik laat iedereen, jong en oud, samen in de zandbak spelen!

Ik ben jong en ik weet in vergelijking met jullie heel weinig over de politiek. Maar moet ik dan een expert zijn voor ik iets mag zeggen? Ik durf te wedden dat ik veel radicaler kan denken dan jullie. Laten we de wereld en onze stad zien als een schrijfopdracht. We lijken vast te zitten in een writer’s block van oude gewoontes en verzuurde mensen, maar maak u geen zorgen, we pakken gewoon een gom , deleten een paar zinnen en pennen onze gedachten een andere kant uit.

Laten we onze stad en met uitbreiding de hele wereld herdenken, totaal los van onze uitgesleten paden. Want dit gaat veel verder dan het klimaat. Dit gaat over de manier waarop wij leven. Ik krijg een wrang gevoel in mijn mond, mijn maag keert zich om, mijn handen beginnen te jeuken, ik krijg kots neigingen en een enorme drang om te roepen en te brullen als ik denk aan de toekomst. Maar soms word ik heel stil vanbinnen, dan smelten al mijn wilde ideeën als sneeuw voor de zon, dan krijg ik koude rillingen en kruipt er een krop in mijn keel. Dan denk ik aan mijn toekomst. En met ‘toekomst’ bedoel ik: verder dan het einde van deze legislatuur – Ik vraag mij soms af of politici verder kijken dan de volgende verkiezingen, maar, dit geheel terzijde.

De toekomst waarover ik spreek, dat is binnen 40 jaar. Minstens. Ik weet niet of jullie het beseffen, maar over 40 jaar zijn jullie dood of misschien net niet, maar wij, wij zijn er nog. Wij zijn dan misschien niet meer in de fleur van ons leven, maar onze kinderen, jullie kinderen en kleinkinderen wel. Ik wil over 40 jaar geen spijt hebben van de keuzes die ik vandaag maak. Ik geef mijn manier van leven, mijn welvaart en mijn luxe, zo op voor al wie na mij komt. Dat is een offer, ja, maar als we dat samendoen weegt het niks. Ik vind dat de politiek het goede voorbeeld moet geven. En ik, als burgemeester, geef een voorzet. Burgers, het moment om onze toekomst te bepalen is NU. En we gaan dat samendoen. In Kaapstad werd de gevreesde dag 'Day Zero', de dag waarop men zou moeten aanschuiven voor drinkwater, vermeden. Dit was enkel mogelijk door de juiste maatregelen te treffen en de nodige inspanningen van de bewoners te vragen. Als het echt moet, zijn wij mensen tot heel veel in staat. Maar het moet nu, voor echt. Het is tijd om radicaal anders te gaan leven.

Bart, Jinnih, Kris, Wouter, Peter, Filip, Philippe, iedereen hier aanwezig, ik nodig jullie allemaal uit om vrijdagavond een glaasje te komen drinken bij mij op het Schoon Verdiep. Daar zal ik jullie mijn plannen in detail uit de doeken doen. En natuurlijk sta ik open voor debat. Mochten jullie ondertussen nog vragen hebben, stuur ze gerust door naar mijn assistent. Ik ga jullie nu jammer genoeg moeten laten. Ik heb nog heel wat te doen: bomen planten, witte verf, kopen, de ring overkappen ... .Enneu: Mijn band is plat en met het openbaar vervoer van vandaag de dag weet je maar nooit...

Bedankt en tot vrijdag!
*knipoog*


(Jaan, A1000-ambassadeur)