Us, (k)now

hetpaleis & NTGent/ Dalilla Hermans
2021 - 2022
do 3 mrt - zo 24 apr
3 mrt
-
24 apr

Us, (k)now wordt een krachtige, hoopvolle voorstelling over zwart bewustzijn en de empowerment van de huidige generatie tieners. Een generatie die zoveel te vertellen heeft. Een generatie die zich nog belemmerd voelt door de ketens uit het verleden maar ook de moed en aanmoediging hebben om alles los te knippen. Een generatie die elkaar sterker maakt.

2020 was het jaar van covid. Maar ook van BLM. Gebeurtenissen met een grote impact op jongeren. Hoe voelt het om op te groeien in deze vreemde mix van sociale onrust en beklemming? In Us, (k)now geven acht zwarte tienermeisjes hun blik op de toekomst.

In februari 2020 maakt Dalilla Hermans met Her(e) haar debuut als theatermaker. Daarvoor ging ze met een dertigtal zwarte vrouwen een weekend in afzondering. Op basis van de gesprekken schreef ze een tekst over hun leven in België. Over uitdagingen en hoop, werk en theater, familie en sisterhood.

Her(e) inspireerde haar om een stap verder te gaan. Tijdens de benauwende ‘paaspauze’ van 2021 trok ze zich met een groep zwarte meisjes terug voor een meerdaagse werksessie. Opnieuw was de ervaring van deze gesprekken magisch. De meisjes leerden niet alleen elkaar, maar ook zichzelf beter kennen. Het begeleidende team ontdekte hoezeer deze generatie van zwarte jongeren zichzelf gidst in een nieuwe bewustwording. Us, (k)now wordt een krachtige, hoopvolle voorstelling over zwart bewustzijn en de empowerment van de huidige generatie tieners. Een generatie die zoveel te vertellen heeft. Een generatie die zich nog belemmerd voelt door de ketens uit het verleden maar ook de moed en aanmoediging hebben om alles los te knippen. Een generatie die elkaar sterker maakt.

taalicoon

Credits

regie, tekst: Dalilla Hermans
camera: Aparecida Vi Baijot
spelbegeleiding jongeren en spel: Abigail Abraham
dramaturgie: Nyiragasigwa Hens
kostuums: Nacy Francis
muziek: Willem Blontrock
scenografie: Rachel Hansoun
lichtontwerp en scenografie: Stef Stessel
begeleiding jongeren: Ama Kissi
spel: Ture Reuman, Ninette Vertongen, Amani Mugabe, Zuraya Bangura, Eva Dries, Mpho Pierreux, Tatiana Atido, Agnes Dossantos
productie en technische realisatie: NTGent, hetpaleis