Lucas Katangila

Mes dieux emprisonnés

Lucas Katangila/ i.k.v. SOKL
2021 - 2022
do 23 sep 14:00 - 15:00
23 sep 21
14:00 - 15:00
  • 23 sep 21
    14:00 - 15:00
    locatievoorstelling ,
    deSingel - Antwerpen

Opgroeien betekende voor Lucas Katangila loskomen van een opgelegd godsbeeld, een wereld waarin engelen wit zijn en het kwaad zwart. Zo herstelde hij het spirituele contact met zijn voorouders. In het kader van SOKL gaat Lucas in gesprek met jongeren, die hij uitnodigt voor een bevrijdende rituele performance. 

"Mungu. De vervanging van de veelheid aan Afrikaanse goden door één enkele katholieke God is de kern van de koloniale daad“ - Lucas Katangila

Lucas Katangila groeide op in Goma, in Oost-Congo. Tijdens zijn kinderjaren groeide zijn verwondering over de beeldtaal van het christendom. Een wereld waar alleen witte engelen zijn, waar alles wat donker is met ‘het kwaad’ wordt geassocieerd en waar er maar één god is, een man dan nog. Tijdens zijn jeugd kon Lucas beetje bij beetje afstand doen van dit opgelegde idee. Zo slaagde hij erin om zijn eigen stem te vinden en het spirituele contact met zijn voorouders te herstellen.

SOKL is de uitgesproken plek voor een bevrijdende performance. Samen met een groep kinderen en passanten roept Katangila de Congolese goden die opgesloten zitten achter het glas van westerse musea op. Zo stelt hij een nieuw verbindend ritueel voor.

Lucas Katangila is danser, choreograaf en performer. Hij gebruikt dans om wonden te helen en verbindingen te herstellen. In Goma richtte hij een dansgezelschap op voor kinderen en jongeren die het slachtoffer zijn van verwaarlozing en geweld. Dans helpt hen om een positief zelfbeeld te ontwikkelen en te vertrouwen in de ander. 

SOKL

18 - 26.09.21
Gratis - op de site van deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen

Ruimte voor nieuwe verhalen. 

Van 18 tot 26 september plaatst het Congolees-Belgische Collectif Faire-Part een houten replica van de sokkel van een standbeeld van Leopold II in Antwerpen bij deSingel. Negen dagen vormt deze sokkel een decor voor kunstenaars die hun eigen visies op macht en kolonisatie willen tonen. Via artistieke acties, klein of groot, stelt een gevarieerde groep kunstenaars vragen over het kolonialisme vandaag. Rond een leeg voetstuk groeit een verhaal waarin een andere verbeelding zichtbaar wordt.

In samenwerking met hetpaleis grijpt de Congolese danser/choreograaf Lucas Katangila de sokkel aan voor een bevrijdende performance.

concept & uitvoering:  Collectif Faire-Part
met: Lucas Katangila, Precy Numbi, Marie-Paule Mugeni, Laura Nsengiyumva, Lucille Saada Choquet Stephanie Collingwoode Williams, Younes van den Broeck aka Spitler, Fallon Mayanja, Sore Spots, Céline Gaza
coproductie: DE SINGEL, De Imagerie, hetpaleis, Blikfabriek