Aparecida Vi Baijot

Us, (k)now

hetpaleis & NTGent/ Dalilla Hermans
2021 - 2022
do 3 mrt - za 25 jun
3 mrt 22
-
25 jun 22

Us, (k)now wordt een krachtige, hoopvolle voorstelling over zwart bewustzijn en de empowerment van de huidige generatie tieners. Een generatie die zoveel te vertellen heeft. Een generatie die zich nog belemmerd voelt door de ketens uit het verleden maar ook de moed en aanmoediging hebben om alles los te knippen. Een generatie die elkaar sterker maakt.

2020 was het jaar van covid. Maar ook van BLM. Gebeurtenissen met een grote impact op jongeren. Hoe voelt het om op te groeien in deze vreemde mix van sociale onrust en beklemming? In Us, (k)now geven acht zwarte tienermeisjes hun blik op de toekomst.

In februari 2020 maakt Dalilla Hermans met Her(e) haar debuut als theatermaker. Daarvoor ging ze met een dertigtal zwarte vrouwen een weekend in afzondering. Op basis van de gesprekken schreef ze een tekst over hun leven in België. Over uitdagingen en hoop, werk en theater, familie en sisterhood.

Her(e) inspireerde haar om een stap verder te gaan. Tijdens de benauwende ‘paaspauze’ van 2021 trok ze zich met een groep zwarte meisjes terug voor een meerdaagse werksessie. Opnieuw was de ervaring van deze gesprekken magisch. De meisjes leerden niet alleen elkaar, maar ook zichzelf beter kennen. Het begeleidende team ontdekte hoezeer deze generatie van zwarte jongeren zichzelf gidst in een nieuwe bewustwording. Us, (k)now wordt een krachtige, hoopvolle voorstelling over zwart bewustzijn en de empowerment van de huidige generatie tieners. Een generatie die zoveel te vertellen heeft. Een generatie die zich nog belemmerd voelt door de ketens uit het verleden maar ook de moed en aanmoediging hebben om alles los te knippen. Een generatie die elkaar sterker maakt.

hetpaleis inspireert theaterbezoekers voor en na hun theaterbezoek. Klik hier en vind prikkelend spel- en achtergrondmateriaal bij de voorstelling.

programmablad

Klik hier voor een digitaal programmablad.

taalicoon

regie, tekst: Dalilla Hermans
camera en video: Aparecida Vi Baijot
spelbegeleiding jongeren en spel: Abigail Abraham
dramaturgie en spelregie: Nyiragasigwa Hens
kostuums: Nacy Francis
muziek: Willem Blontrock
scenografie: Rachel Hansoul
lichtontwerp en scenografisch advies: Stef Stessel
psychologische begeleiding jongeren: Ama Kissi
spel: Ture Reuman, Ninette Vertongen, Amani Mugabe, Zuraya Bangura, Eva Dries, Mpho Pierreux, Tiazaë, Agnes Dos Santos Lialunga
productie en technische realisatie: NTGent, hetpaleis
ondersteuning video: Jamy Hollebeke