Fernand

Onzin voor gevorderden

Fernand
2021 - 2022
di 3 mei - wo 4 mei
3 mei 22
-
4 mei 22

Hoe onderscheid je kwakzalvers van genieën? Waarom is het toch zo aantrekkelijk om te blijven geloven dat de aarde plat is? Dat de maanlanding nooit heeft plaatsgevonden? En dat de verschrikkelijke sneeuwman echt bestaat?

Onzin voor gevorderden gaat op zoek naar de valkuilen van ons denken en ontmaskert de idioot in ieder van ons. Een voorstelling over kritisch denken, pseudowetenschap en de verpletterende kracht van een goed verhaal.

De mens deelt 50% van zijn DNA met fruitvliegjes en goudvissen. Onze DNA-volgorde is niet veel anders dan die van een banaan. En we hebben minder genen dan een worteltje. Dus laat ons niet te hoog van de toren blazen. Maar één ding maakt onze mensensoort volstrekt uniek: het verzinnen van verhalen.

Op de dag zonder gisteren: OERKNAL! Het begin van alles: ruimte, materie en tijd. De Belg Georges Lemaître bedacht de oerknaltheorie in een tijd waarin iedereen geloofde dat het universum er altijd al was geweest. Iedereen verklaarde hem gek. Later kreeg hij gelijk.

taalicoon

spel:  Steven Beersmans, Heleen Desmet, Bram Kelchtermans
tekst en eindregie: Carl von Winckelmann
productie en dramaturgie: Sabien Van Moorter