Danszomerweek met Lucas Katangila en Brechtje van Bel

Cheza ndoto yako ya kesho | Dans met de andere kant van de wereld
2023 - 2024
ma 7 aug 10:00 - vr 11 aug 16:00
7 aug 23
-
11 aug 23
Vanaf 10:00
 • 7 aug 23
  -
  11 aug 23
  Vanaf 10:00
  hetpaleis, Antwerpen
  kleine zaal

Tijdens deze danszomerweek vindt er 8938 km van hier ook een plaats, namelijk in Goma, Oost-Congo. Deze gaat door in “Ndoto Mchezo Za Watoto” (“Droom van dansende kinderen” in het Swahili), een dansorganisatie voor straatkinderen en ex-kindsoldaten die Lucas Katangila in 2002 oprichtte na een uitbarsting van een naburige vulkaan. “Dans heeft mijn leven gered en dat wil ik doorgeven”, zegt Lucas zelf hierover.

Dagelijks is er contact tussen de kinderen in Ndoto en die in hetpaleis. Via foto’s of video worden uitdagingen of opdrachten vanuit Goma naar Antwerpen of vanuit Antwerpen naar Goma gestuurd. Op het einde van de week is er op beide plekken een kleine performance.

Hoe dicht kunnen we bij elkaar geraken ondanks de duizenden kilometers tussen ons? Welke dromen van morgen zijn gemeenschappelijk en welke zijn verschillend? En lukt dat zo een beetje in het Swahili en het Nederlands? Hallo hallo, zijn jullie daar? Je video staat stil. Kunnen jullie ons horen?

Lucas Katangila is een gedreven choreograaf, danser en performer die kunst en dans inzet om verandering teweeg te brengen. Hij heeft een passie voor hip hop, hedendaagse en traditionele Afrikaanse dans. Hij is afgestudeerd aan het ISAC in Brussel. Daarnaast danst hij bij SLAYERS DANCE COMPANY, AMIZEROK East African Boléro en in zijn eigen gezelschap MBOKA DANCE Cie. Hij trad op in festivals en battles in heel Afrika en Europa zoals Sakata Dance Battle Kenya, Mayfest UK, Congolisation Festival, Kunstenfestivaldesarts…

In hetpaleis werkte Lucas mee aan SOKL en FeL, een dansvoorstelling van Karolien Verlinden.

Brechtje Van Bel leerde Lucas Katangila kennen tijdens het project SOKL in hetpaleis. Ze studeerde illustratieve vormgeving aan Sint-Lucas Antwerpen en werkte voor M HKA, MAS, Museum Plantin-Moretus, Museum M en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika alvorens ze de stap zette naar theater. Ze is als artistiek medewerker verbonden aan hetpaleis. 

Meer info over Ndoto Goma Kids.

PRAKTISCH
vijfdaagse workshop van 7 - 11 augustus 2023
voor iedereen die naar het eerste, tweede of derde leerjaar gaat
van 10 tot 16 uur, voor- en naopvang van 9-10 uur en van 16-17 uur

Kies één kamp per vakantie, zo krijgt iedereen de kans om mee te doen.  

betaal wat je kan

€ 27,5 voor wie recht heeft op verhoogde tegemoetkoming of kansentarief
€ 95  het standaardtarief is aan de hoge kant voor je huidige financiële situatie
€ 140 standaardtarief
€ 185 je huidige financiële situatie laat je toe iets meer dan het standaardtarief te betalen


vrijetijdstoelage

Heb je recht op kansentarief? Dan kan je als inwoner van stad Antwerpen op jaarbasis tot 100 euro terugkrijgen voor de deelname aan sport-, cultuur- of jeugdaanbod want elk kind en elke jongere heeft recht op vrije tijd. Download het aanvraagformulier hier.

: Lucas Katangila, Brechtje van Bel