Karolina Maruszak

A1000 | schoolworkshop

hetpaleis & Laika
2023 - 2024
ma 5 feb - ma 29 apr
5 feb 24
-
29 apr 24

Is er meer verbeelding nodig in de politiek? In wat voor stad wil jij leven? Wil jij hier als jongere een stem in hebben?

Markeer zondag 13 oktober 2024 dan met fluo in je agenda. Die dag brengen miljoenen Belgen hun stem uit. Zij bepalen wie hen vertegenwoordigt in de besturen van steden en gemeentes. En dat is zò belangrijk. Ook voor jou. Want die besturen beslissen hoe jouw leefomgeving er de komende jaren uit zal zien. Hoe denk jij daarover? Nu je bijna de leeftijd hebt dat je zelf mag stemmen?In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen organiseert hetpaleis de A1000, een traject voor 1000 leerlingen van het 5e en 6e middelbaar dat in de lente van 2024 start en eindigt tien dagen voor 13 oktober. Op 3 oktober 2024 gaan 1000 Antwerpse leerlingen in gesprek met de kopstukken uit de Antwerpse politiek. Ze toetsen hun visie over het stedelijke beleid aan die van de politici van de stad en leggen hun aanbevelingen voor. Vuurwerk beloofd!

Ondertussen is het project van start gegaan. Benieuwd wat er nog volgt? Bekijk hieronder de tijdlijn: 

Hoe zag de voorbereiding eruit?

Het voortraject van de A1000 (eind februari t.e.m. mei) bestaat uit een driedaagse workshop. Om dit voortraject vorm te geven, werden alle leerlingen bevraagd over wat goed en minder goed loopt in de samenleving. De antwoorden leverden de volgende thema’s op: samenleven, onze planeet, geld, democratie, identiteit en stad van de toekomst. De scholen kregen bezoek van enkele experten die daarover met de leerlingen in gesprek gingen. Al debatterend formuleerden ze in groep een reeks scherpe conclusies. Om deze nog meer kracht bij te zetten, verwerkten ze deze in een toepasselijke artistieke vorm. Want geen politiek zonder verbeelding!

Op dag 1 en 2 volgden de leerlingen een informatieve lezing van twee verschillende experten. Ben je benieuwd van wie? Leer hieronder de experten kennen. Daarna treden ze met elkaar in discussie. 

Op dag 3 start de artistieke vertaalslag en presenteren ze hun werk aan elkaar. 

begeleider, spoken word artiest: Manu Moreau, Amber Setta
begeleider, theatermaker: Simon De Vos, Fien Vandermeersch, Michai Geyzen , Jo Roets
begeleider, fotograaf: Adel Setta
begeleider, theatermaker, acteur: Aminata Demba