A1000 | jongerentop

hetpaleis & Laika
2024 - 2025
do 3 okt 10:00 - 16:00
3 okt 24
10:00 - 16:00

Het gonst – 2024 wordt een bepalend verkiezingsjaar.

Niet het minst door het groot aantal first voters. Ongewoon veel jongeren krijgen dit jaar voor het eerst de kans om te stemmen, zowel lokaal als Europees. Voor het eerst ervaren ze wat dat betekent: democratisch burgerschap. 

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen organiseert hetpaleis de A1000, een groots scholierenparlement. Bezieler is theatermaker Simon De Vos. Hij liet zich inspireren door de oproep van David Van Reybrouck om onder de slogan ‘Doing Democracy Better’ meer burgerparticipatie toe te laten in de politiek. 

Waar liggen de Antwerpse jongeren wakker van?
Waar zien ze kansen voor verandering?
Voor verbetering?

De A1000 is een traject waaraan duizend Antwerpse scholieren deelnemen. In de lente van 2024 gingen de jongeren in klasverband in gesprek met experten over thema’s die ze met het oog op de verkiezingen belangrijk vinden. 

Op 3 oktober 2024 – tien dagen voor de verkiezingen – verzamelen we deze jongeren op het Theaterplein. Daar wachten 100 moderatoren, aan evenveel tafels, hen op. Per tafel gaan 10 scholieren die elkaar niet kennen in gesprek over thema’s waar ze eerder in het jaar aan werkten. De uitkomst van deze gesprekken wordt rechtstreeks verwerkt tot aanbevelingen, die ’s middags worden voorgelegd aan de kopstukken van politieke partijen. In de Stadsschouwburg volgt dan het debat tussen de duizend jongeren en de politici.

Na de verkiezingen laten wij aan de deelnemers van de A1000 weten welke van hun aanbevelingen het uiteindelijke bestuursakkoord halen. Zo wil de A1000 jongeren inzicht geven in de werking van een democratie. En hen sterken in de overtuiging dat hun mening ertoe doet.