Sofie Knijff

WUNDERBAUM speelt live (online gaat het mis)

Wunderbaum
2024 - 2025
ma 17 mrt en di 18 mrt
17 mrt 25
en
18 mrt 25

Het is hoog tijd om een voorstelling te maken over onze schermtijd. Sinds de iPhone in 2008 zijn massale glorierijke intrede deed, zijn we hooked. Ons gedrag veranderde, generatiekloven openbaarden zich. Ouders en opvoeders zijn licht tot zwaar bezorgd. Ze horen verhalen over kinderen die in twintig Whatsapp-groepen verschillende identiteiten aannemen, er in het geheim een tweede telefoon op nahouden, op het dark web aan anorexia challenges deelnemen en nieuwjaar liever met hun vrienden online in World of Warcraft vieren.

Of is dat allemaal zwaar overdreven en moeten we vasthouden aan de liefde-aandacht-en-vertrouwen-mantra, die voor die generatie ouders zo kenmerkend is? En wat voor recht van spreken hebben ze eigenlijk als ze geregeld zelf scrollend naar een scherm zitten te staren als hun kind tegen hen praat? Of als ze tot diep in de nacht tussen de series door van de actualiteiten naar Immoweb surfen? 

Acteursgroep Wunderbaum ging samen met schrijfster Annelies Verbeke op middelbare scholen het sociale media gebruik van leerlingen onderzoeken. 

 

Deze voorstelling bevat beschrijvingen en beelden van online misbruik en seksueel geweld die als confronterend kunnen worden ervaren.

In herkenbare, gevatte dialogen, wordt een tijdsgeest geschetst waar bepaalde basiswaarden lijken te zijn ontspoord. Wunderbaums nieuwste voorstelling legt veel pijnpunten bloot en dat is even grappig als ontluisterend.

theaterkrant.nl

met: Mitchell Abionie, Walter Bart, Elvis de Launay, Wine Dierickx, Matijs Jansen, Giari Knaapen, Maartje Remmers, Marleen Scholten, Marleen Sparreboom, Lars van Nistelrooij, Toto van Stekelenburg
tekst: Annelies Verbeke
live muziek en compositie: Frank Rosaly
licht en scenografie: Julian Maiwald
video ontwerp: Noortje van den Eijnde
kostuum: Lotte Goos
regie-assistentie: Sasha Kurensky
educatie: Anne Marie Westerveen
techniek: Jens Bakkeren, Pieter Bouma
technische coördinatie: Martijn Nieuwenburg
productie: Andrea van Bussel, Sanne Priem
coproducent: Theater Rotterdam (NL)
met steun van: VSBfonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Fonds 21, VriendenLoterij Fonds, Fonds Podiumkunsten, Gemeente Rotterdam, Theater Rotterdam