Phile Deprez

De Man Door Europa

Mind the world: Lucas De Man / Het Zuidelijk Toneel (Tilburg, Nederland)
2017 - 2018
do 12 okt - zo 15 okt
12 okt 17
-
15 okt 17

Een reisverslag voor een optimistische toekomst. Dat is de ondertitel bij deze onvolprezen solovoorstelling van Lucas De Man. Want Europa heeft het niet makkelijk in deze woelige tijden. Aanslagen, grenzen die weer dichtgaan, landen die de unie (willen) verlaten en tegelijk steeds meer mensen die aan de poorten kloppen: wat is Europa eigenlijk nog? Hoe is het allemaal begonnen en vooral: waar gaat het nu naartoe?

Met die vragen in het achterhoofd ging Lucas De Man op reis door Europa. Hij bezocht zeventien steden in acht verschillende landen en praatte er met mensen van allerlei pluimage. Historici en journalisten, activisten en filosofen, jonge creatievelingen allerhande. Hij sprak met hen over de oude meesters zoals Jheronimus Bosch, Erasmus, Thomas More en Luther, maar keek met hen ook naar de toekomst. Hoe kunnen we weer samenleven in deze tijden waarin alles lijkt te veranderen?

De voorstelling werd geselecteerd voor Het Theaterfestival in 2016 en reist intussen ook internationaal.


Lucas De Man

Sinds Lucas De Man in 2008 afstudeerde als regisseur aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, werkt hij onophoudelijk aan een oeuvre van uiteenlopende (theater)projecten, voorstellingen, performances en installaties in binnen- en buitenland bij onder meer Frascati, Toneelgroep Amsterdam en zijn eigen Stichting Nieuwe Helden. Sinds 2013 is hij theatermaker bij Het Zuidelijk Toneel en tot 2017 ook stadskunstenaar van Den Bosch. In al zijn projecten streeft Lucas De Man ernaar om de publieke ruimte geen anonieme consumptiemarktplaats te laten zijn, maar een plek van verbinding, verwondering, verstrooiing, verbazing, verwarring en zo uiteindelijk: ont-moeting: een moment van niet moeten, een moment waarin je als mens jezelf mag zijn; kwetsbaar, open, onwetend en krachtig.


prijzen

€14/€12/€8

Mind the world
internationaal festival voor jong publiek met een hart voor de wereld
5 > 15.10.17

Zelden meegemaakt dat een voorstelling zo’n actueel inzicht kon veroorzaken

Cultureel Persbureau

concept, regie, spel: Lucas De Man
videomontage, regie: Ruut van der Beele
camera: Ton Vorselaars
camera: Pepijn Robben
dramaturgie, projectleider: Kimberly Major
journalistieke ondersteuning: Thomas Vanheste
regieassistentie: Tom Dijkstra
techniek: Maarten Snoeck