Stijn Grupping

Man Strikes Back

Post uit Hessdalen
2020 - 2021
ma 4 mei - wo 13 mei
4 mei 20
-
13 mei 20

De Tsjechische schrijver Karel Čapek introduceert in 1920 voor het eerst de term ‘robot’ in zijn theatertekst R.U.R. (Rossum’s Universele Robots). Post uit Hessdalen brengt 100 jaar later Man Strikes Back, een muzikale jongleer-performance die op zoek gaat naar de symbiose tussen mens en robot.

Vijf houten driehoeken bevolken de scène in Man Strikes Back. Stijn Grupping jongleert door botsballen van het ene naar het andere object en weer terug te laten kaatsen. De banen van de botsballen vormen een elegant en ritmisch lijnenspel. Muzikant Frederik Meulyzer pikt in op het ritme met zijn drums. Samen componeren ze muziek, waarbij de perfectie van de uitvoering zowel van de precisie van de jongleur als van de reactiesnelheid van de drummer afhangt.

Tot de houten driehoeken zich beginnen te mengen. Ze nemen nieuwe posities in, waardoor de jongleerpatronen en de muzikale harmonieën veranderen. Zo ontwikkelt een muziek-choreografie tussen de driehoeken, de jongleur en de muzikant. Maar wie stuurt wie? Wie heeft wie nodig? Of is het een gelijk opgaande dans?

Hoe levendiger de robot-driehoeken worden, hoe meer de jongleur op een machine gaat lijken. Het vereist een enorme snelheid en precisie om de botsballen op exact de goede plaats en in het gedicteerde ritme te werpen om de compositie correct uit te voeren. De robots en de performers worden steeds meer elkaars gelijke. Iedereen is nodig om het geheel tot een goed einde te brengen, maar evengoed kan iedereen het laten mislukken.

Man Strikes Back is een muzikale performance van mens en robot voor mens en robot vanaf 6 jaar.

taalicoon

 

Man Strikes Back
Stijn Grupping

creatie: Stijn Grupping, Frederik Meulyzer, Ine Van Baelen
performance & live muziek: Stijn Grupping, Frederik Meulyzer
choreografie: Ugo Dehaes
robotica: Edwin Dertien, Teun van der Molen, Nick van Lange, Gertjan Biasino
lichtontwerp: Lucas Van Haesbroeck
kostuums: Sarah Demoen
zakelijke leiding: Klein Verzet
coproductie: MiramirO, Tweetakt, C-mine - Genk, Zonzo Compagnie vzw, Theater op de Markt
met de steun van: de Vlaamse Overheid, Stad Antwerpen