Kurt Van der Elst

voorbij - De zaak van de dieren tegen de mensen

hetpaleis
2014 - 2015
wo 24 sep - za 25 okt
24 sep 14
-
25 okt 14
  • 24 sep 14
    -
    25 okt 14
    hetpaleis, Antwerpen
    grote zaal

Draag je wel eens een wollen trui? Woon je in een huis? Zit je al eens op een stoel of loop je al eens op een trap? Neem je wel eens medicijnen? Eet je vlees of vis? Of ben je meer voor sojaproducten? Klop jij wel eens een spin dood? Of een mug? Heb je huisdieren? En hebben die dieren veel plek om rond te lopen? Heb je op één van deze vragen ja geantwoord? Bereid je dan even voor.

In De zaak van de dieren tegen de mensen ben je getuige van een proces, misschien wel het proces van de eeuw. De dieren klagen de mensen aan. Ze zijn het beu om als voedsel te dienen voor de mens. Ze zijn het beu om als lastdier gebruikt te worden. Ze zijn het beu om hun leefgebied steeds meer te zien verkleinen. Mens en dier staan tegenover elkaar in de rechtszaal. Tekst en live muziek wisselen elkaar af. Een tekenaar illustreert live het proces.

De hetpaleisklassieker Sunjata de leeuwenkoning van Mali inspireerde auteur en juriste Rachida Lamrabet om zelf een epos uit de 10e eeuw te bewerken voor kinderen. Ze vond een compagnon in Dimitri Leue, vaste gast in hetpaleis en enkele jaren geleden één van de dragende figuren van het W@=D@-project over verschillende culturen. 

vanaf 12 jaar

tekst: Rachida Lamrabet en Dimitri Leue (gebaseerd op De zaak van de dieren tegen de mensen, een boek van een groep vrijzinnige filosofen uit Basra) 
regie: Dimitri Leue 
compositie: Benjamin Boutreur
Muzikale uitvoering: Benjamin Boutreur, Antoon Offeciers, Tom Theuns, Steven Van Gool
spel: Janne Desmet, Lukas De Wolf, Rashif El Kaoui, Jan Fonteyn, Julia Ghysels (stage), Samuel Vekeman (stage), Jonas Vermeulen, Sari Veroustraete (stage), Maxime Waladi (stage)
tekeningen en spel: Sarah Yu Zeebroek
scenografie: Eric Soors (META architectuurbureau)
kostuums: Karen De Wolf
licht: Frank Haesevoets
dramaturgie: Kerensa Verhoosel