voorbij - Dora G.

hetpaleis
2014 - 2015
di 24 feb - za 28 feb
24 feb 15
-
28 feb 15
  • 24 feb 15
    -
    28 feb 15
    hetpaleis, Antwerpen
    kleine zaal

Ik heb twee levens gevonden in de vuilbak. Een mens mag niet in andermans spullen snuisteren. Dat zijn uw zaken niet. Sorry daarvoor. Maar het is goed bedoeld. Het is om hen het verhaal te geven waarop ik vind dat zij recht hebben.

Theatermaker Greet Jacobs vond enkele jaren geleden in een afvalcontainer enkele persoonlijke spullen: een telefoonboekje, een agenda, een dagboek, een lippenstift … Haar nieuwsgierigheid was gewekt. Zo begon haar zoektocht naar de rechtmatige eigenaar van de spullen. Ze belde naar telefoonnummers die in het boekje stonden, analyseerde passages uit het dagboek, ging naar plekken die beschreven stonden in de agenda … Op deze manier maakte Greet Jacobs maakt een theatraal, documentair verhaal over een man en een vrouw die elkaar op latere leeftijd ontmoetten en hun ouders verloren in de concentratiekampen. Realiteit wordt fictie en omgekeerd.

hetpaleis houdt van vers bloed. Dora G. werd in juni 2014 als afstudeerproject aan het Rits in Brussel gecreëerd maar speelt vanaf nu onder de vleugels van hetpaleis.

vanaf 15 jaar

Dora G. geeft op een erg toegankelijke manier inzicht op het leven van Joden in het begin van de twintigste eeuw en hoe ze nu in het leven staan.

Concertnews

tekst, concept en spel: Greet Jacobs
coach: Dirk Pauwels
licht: Bregt Janssens
montage geluid: Erik Heestermans
Met dank aan Alexia Leysen, Mieke Versyp en Evelyne Goldman