Kurt Van der Elst

Het vertrek van de mier

Toneelhuis, KunstZ en hetpaleis
2014 - 2015
di 23 dec - zo 25 jan
23 dec 14
-
25 jan 15
  • 23 dec 14
    -
    25 jan 15
    hetpaleis, Antwerpen
    grote zaal

Niet ver van de rand van het bos stond het huis van de mier. De deur was open. De kamer was verlaten. Het bed was door elkaar, de deken lag half op de grond. De kast stond open en alle planken waren leeg. Er hing één oud omgekruld briefje aan de muur, waarop stond: “De mier, dat ben ik.”

Wanneer de mier besluit om voorgoed weg te trekken, blijven de andere dieren ontsteld achter. Elk dier reageert zoals het gebekt is. De mus geeft les in vertrekken, de beer pikt het stukje taart in van de mier en bedenkt meteen dat alle taarten hem eigenlijk toekomen, de boktor moet het oplossen en brengt de oeros, holenbeer en dodo terug, maar niet de mier.

Wat gebeurt er met je als een vriend weggaat naar een vreemd land? Hoe ga je om met dat verlies? Regisseur en artistiek leider van het Toneelhuis Guy Cassiers gebruikt het boek Het vertrek van de mier van Toon Tellegen als uitgangspunt voor deze unieke voorstelling. Tellegens favoriete onderwerpen zoals reizen, verlangen naar een andere omgeving, weggaan, missen en gemist vormen de basis van deze productie vol vreemde talen en andere culturen. Toneelhuis en hetpaleis selecteerden de cast van Het vertrek van de mier in nauwe samenspraak met kunstZ, een sociaalartistieke organisatie in Antwerpen die acteurs en podiumkunstenaars van diverse origine ondersteunt en begeleidt.

Het verhaal is knap omgezet naar een verhaal voor kinderen, een verhaal met veel lagen, ook voor levenservaren volwassenen. Het is ook daarom een bijzondere familievoorstelling.

Theaterkrant

tekst: Toon Tellegen
regie en bewerking: Guy Cassiers
assistentie: Abke Haring, Greet Vissers
spel: Aminata Demba, Rania Gaaloul, Yves-Marina Gnahoua, Meryem Kiliç, Khalid Koujili, Giulia Marini, Jovial Mbenga, Adams Mensah, Zukisa Nante, Murphy Landu Ntoya, Adrian Sack, Irina Seleznjova, Elisabeth Severino Fernandez, Aicha Svensson, Medeya Yarhasan
bewegingscoach: Abke Haring
kostuums en decor: Tim Van Steenbergen
licht: Stef Stessel, Barbara De Wit
dramaturgie: Erwin Jans, Jelte Van Roy
projectleiding: Raf peeters
toneelmeester: Vicente Simon Araixa
geluisuitvoering: Ben Bonner