Kurt Van der Elst

Lodewijk, de koningspinguïn

hetpaleis
2013 - 2014
za 22 mrt - wo 30 apr
22 mrt 14
-
30 apr 14
  • 22 mrt 14
    -
    30 apr 14
    hetpaleis, Antwerpen
    grote zaal

Lodewijk was een waggelaar, een twijfelaar, een niet-weten-wat-doeneraar. Links of rechts, links of rechts, links of rechts, zo ging hij bijna altijd rechtdoor. Ja of nee, ja of nee, ja of nee, zo zei hij bijna altijd misschien. Goed of fout, goed of fout, goed of fout, zo durfde hij bijna nooit iets te doen.

Soms is het in het leven gemakkelijker om gewoon met de stroom mee te gaan. Lodewijk doet dat echter niet. Hij gaat zijn eigen weg, volgt zijn eigen logica: “Een pinguïn is een vogel. En vogels kunnen vliegen. Dus ik kan vliegen.” En plots krijgt die ene kleine pinguïn te kampen met voor- en tegenstanders. Zelfs koningspinguïn Frederik de Derde, de koning der koningspinguïns, krijgt interesse voor deze vreemde pinguïn in de bijt …

Lodewijk, de koningspinguïn is een muzikale vertelling van Dimitri Leue en Benjamin Boutreur. Een verhaal dat zich afspeelt in het koudste zuiden, het zuidste kouden. Een sprookje dat schuurt. Een zoektocht naar vrijheid. Een waggelreis tussen droom en daad. Een voorstelling tussen tekst en muziek.

hetpaleis zet Lodewijk, de koningspinguïn opnieuw op het repertoire omdat het een tijdloos verhaal is dat tot de verbeelding blijft spreken. Rasverteller Dimitri Leue en een 13-koppige big band onder leiding van componist Benjamin Boutreur brengen het verhaal van Lodewijk tot leven. Voor Dimitri Leue en Benjamin Boutreur was Lodewijk, de koningspinguïn (2003) het begin van een vruchtbare samenwerking voor verschillende hetpaleisproducties. Na deze succesvoorstelling volgden nog De blinde koning of de Mahabharata door de ogen van een blinde (2006), NINA NINA of de stad zonder kinderen (2009), DODO groot of land zonder ei/DODO klein of ei zonder land (2011) en Wiejoow (2012).

vanaf 8  jaar

Leue creëert langs zijn bekende neus voor divers taalspel een totaal eigen universum, waar pinguïns zich uitleven in kampioenschappen buikglijden en over een probleem ‘hobbelpaarden’ in plaats van ‘ijsberen’.

De Morgen

tekst en spel: Dimitri Leue 
compositie: Benjamin Boutreur
live muziek: Stefaan Blancke (trombone), Benjamin Boutreur (saxen en klarinetten), Berlinde Deman (tuba), Tom Mahieu (saxen en klarinetten), Bart Maris (trompet), Marc Meeuwissen (trombone), Antoon Offeciers (piano), Tim Vandenbergh (bas), Danny Van Hoeck (drums), Bruno Vansina (saxen en klarinetten), Sam Vloemans (trompet), Tom Wouters (vibrafoon en klarinet), Stoffel Verlackt (gitaar, accordeon) 
kostuumontwerp: Charlotte Willems 
decorconcept: Nicola Dinoia 
lichtontwerp: Dries Vercruysse
polyvalente techniek: Marco Santy
stage techniek: Zoran Vyncke
decoruitvoering: Danny Havermans, Luk Willekens, Fati Ben Azouz
kostuumuitvoering: Hilde Mertsen, Veerle Segers
regieassistente: Jelte Van Roy
toneelmeester: Tom De Roy
projectleiding: Raf Peeters