Jacq van Eeden

GODFRIED

FIRMA RIEKS SWARTE en hetpaleis
2013 - 2014
do 21 nov - zo 22 dec
21 nov 13
-
22 dec 13
  • 21 nov 13
    -
    22 dec 13
    hetpaleis, Antwerpen
    kleine zaal

Er was eens een sprookjesverteller, zijn naam is Godfried.
Godfried is alleen.
Alleen op een eiland.
Hij hoopt rustig te kunnen schrijven.
Maar het lekt.

De wind giert langs zijn tent
De scheerlijnen klapperen.

Rits open.
Hij wil een pijp roken.
Steekt zijn hoofd naar buiten.
Zucht diep.

De regen striemt tegen zijn kop.
Een meeuw schreeuwt in zijn oor.
Zijn pijp waait uit. Het bos in.

In het bos is het donker.
Het stinkt hier.
Het stinkt naar sprookjes.

In de beeldende muziekvoorstelling GODFRIED vertellen theatermakers Annelies Van Hullebusch en Steven de Jong een verhaal over een man, Godfried, die moederziel alleen op een onbewoond eiland woont. Om de tijd te doden, begint hij verhalen te verzinnen, waarbij werkelijkheid en fictie al snel door elkaar gaan lopen. De fantasierijke wereld van Godfried wordt in deze voorstelling met poppen, maquettes en sprookjes verbeeld.

In 2013 is het honderd jaar geleden dat de Nederlandse schrijver Godfried Bomans werd geboren. De FIRMA RIEKS SWARTE (Haarlem) en hetpaleis (Antwerpen) grijpen dit feit aan om zowel de persoon Bomans als zijn literaire oeuvre onder de aandacht te brengen bij een jong publiek. Bomans schreef meer dan zestig boeken waaronder veel sprookjes en kinderboeken, met als bekendste boek Erik of het klein insectenboek (1941).

Annelies Van Hullebusch en Steven de Jong maakten in 2011 samen bij de FIRMA RIEKS SWARTE Het is een godswonder dat we nog leven (voor het Oerol Festival). GODFRIED is hun tweede productie. Beide makers vinden elkaar in de manier waarop ze in hun werk door middel van persoonlijke en ontroerende verhalen het verleden proberen te reconstrueren om grip te krijgen op de wereld van vandaag. Hun toneelbeeld bestaat uit karton en papier, maquettes en pop-up-decors die ze zelf in elkaar knutselen. Annelies Van Hullebusch maakte in 2009 deel uit van de hetpaleisdebutanten. Steven De Jong debuteert in hetpaleis.

vanaf 8 jaar

Een aangenaam uurtje theater dat door zijn suggestieve speelsheid en vertederende eenvoud heerlijk prikkelt. Een pareltje.

Theaterkrant

tekst: Godfried Bomans
concept en spel: Steven de Jong, Annelies Van Hullebusch
muziek: Steven de Jong
vormgeving: Jacqueline van Eeden, Annelies Van Hullebusch, Steven de Jong
eindregie: Ina Veen
licht: Barbara De Wit
dramaturgie: Hanneke Reiziger
licht- en klankuitvoering: Dries Meynckens, Maarten de Rooij
decoruitvoering: Steven de Jongh, Barbara de Wit, Danny Havermans, Hilde Mertens, Veerle Segers, Jacqueline van Eeden, Annelies Van Hullebusch, Luk Willekens
polyvalent techniek: Fati Ben Azouz
projectleiding: Erik Moonen