VOLTAGE

Een nieuw festival. Eentje met een bijzondere insteek: VOLTAGE is exclusief gewijd aan voorstellingen waarin kinderen of jongeren op de scène staan. Waarom?

Podiumkunsten: het woord zegt genoeg. Soms komt het erop aan om even wat hoger te staan dan de anderen om te worden gehoord. Maar meer nog dan een verhoging is een podium een afspraak onder mensen: als je daar staat wordt er naar jou gekeken en geluisterd. Iedereen die daar al heeft gestaan weet wat dat met je doet. Het voelt alsof er elektriciteit door je lichaam gaat. En dat kan vreselijk veel deugd doen.

Wat bijzonder is aan jonge spelers op een podium is dat ze – anders dan professionele acteurs – nog geen theateropleiding hebben gevolgd. En in de regieopleidingen wordt er niet bijzonder aandacht besteed aan het werken met kinderen en jongeren. Dit schept een unieke artistieke ruimte, het lijkt een wereld waarin de regels nog niet geschreven zijn en waarin alles van nul wordt opgebouwd. Noem het vrijheid. In de repetitieruimtes met jonge spelers wordt veel ter plekke en al experimenterend uitgezocht.

Op een manier raakt dit alles aan de kern van wat theater is. En daarom is er nu het festival VOLTAGE.

VOLTAGE, een samenwerking tussen hetpaleis, BRONKS en Kopergietery, vindt tweejaarlijks plaats, afwisselend in één van de organiserende jeugdtheaters. hetpaleis geeft de aftrap te geven met de eerste editie, waarvan het programma in de loop van komend seizoen wordt samengesteld.

Verwacht je aan een programma met grote- en kleinezaalproducties, werk uit de educatietrajecten (dekapers, BRONKS-ateliers en theaterateliers KOPERGIETERY) en sociaal-artistiek werk. Daarnaast organiseren we ontmoetingen en gesprekken waarin wordt gereflecteerd over deze artistieke praktijk.