hetverhaal van Oh oh oh dennenboom
Kerstrevolutie in het dennenbos
interview met Kim Karssen & Hendrik Kegels
Wat als twee theatermakers met een oneindige fantasie al hun makersdromen mogen botvieren in hetpaleis? Dan krijg je de (anti-)kerstvoorstelling Oh oh oh dennenboom. Kim Karssen en Hendrik Kegels over de wilde plannen voor hun eerste grotezaalproductie samen.
Waarom willen jullie deze voorstelling maken?
Hendrik: "We wilden altijd al eens een kerstvoorstelling maken, maar dan op z'n Kim en Hendriks: in plaats van rond de kerstboom met zijn allen happy together gaan we voor een rebelse versie."
Kim: "We zijn al snel heel wild beginnen denken. Zo kwamen we op het idee om een voorstelling te maken over een bos vol dennenbomen die staan te wachten op wie van hen er dit jaar zal worden omgehakt. En wachten niet als in: ze staan te popelen, maar ze kunnen letterlijk niet uit de grond. Vandaar ook de titel: Oh oh oh dennenboom. Niet op een vrolijke manier, maar als oh... oh... oh..., wat naar."
Hendrik: "Het bos wordt om een of andere reden altijd dunner. De dennenbomen weten ook niet helemaal precies hoe dat komt. Elk jaar is het één groot slagveld. Maar dit jaar is het anders. Dit jaar denken de bomen: 'niet meer met ons'."
Kim: "Door de bomen als personages voor te stellen, willen we dat mensen op een andere manier naar het bos gaan kijken."
Hendrik: "We kijken vaak naar bomen als een anonieme groep, waardoor het minder pijn doet om daar een beetje van weg te hakken. Na onze voorstelling mag een winterwandeling in het bos nooit meer hetzelfde zijn."
“We hopen dat het spelplezier tot in de zaal te voelen is” — Hendrik Kegels
Oh oh oh dennenboom wordt een muziektheaterproductie. Zal de muziek ook een rebels kantje hebben?
Hendrik: "Elke dennenboom heeft een eigen karakter dat weerspiegeld wordt in de songteksten. Er is bijvoorbeeld een boom die heel graag omgehakt wil worden. Die zie ik een grungenummer zingen.
Kim: "We werken o.a. met Merel Pauw (Elmer) en Steven Ivo (hiphoptheatercollectief DIEHELEDING) en combineren elektronische muziek met live muzikanten op scène. Naast de bomen zijn er ook menselijke personages in de voorstelling. Dat zijn geen jagers, maar zagers. Ze zeuren de hele tijd. Hun muziek komt uit radio's en klinkt blikkerig. De livemuziek hoort bij de bomen."
Jullie werken voor het eerst met een grote cast acteurs.
Hendrik: "Klopt! Ik heb er veel zin in. Als je iets mag maken voor de grote zaal hoort zo'n grote cast daar gewoon bij. Het zijn allemaal mensen die graag spelen, in de letterlijke zin van het woord. We hopen dat je het spelplezier tot in de zaal kan voelen."
Kim: "We hebben gekozen voor een combinatie van acteurs die we al goed kennen en mensen naar wie we opkijken, zoals Frank Focketyn bijvoorbeeld."
Zetten jullie zelf eigenlijk een boom met kerst?
Beiden: "Nee."
Kim: "Ik heb een beetje een haat- liefdeverhouding met de kerstperiode. Ik zou het fijn vinden als we die kerstboom niet meer in huis plaatsen, maar gewoon in het bos laten staan. Met daar dan allemaal lichtjes in. Lijkt me echt super!
Is Oh oh oh dennenboom dan eerder een antikerstvoorstelling?
Kim: "Laat ons zeggen dat het minstens even interessant is voor kersthaters, als voor kerstlovers.
“Door de bomen als personages voor te stellen, willen we dat mensen op een andere manier naar het bos gaan kijken” — Kim Karssen