Muzieklabyrint - het parcours

In december is hetpaleis een grote muzikale speeltuin. Benieuwd naar het parcours? Ontdek hieronder een sneak peek van de verschillende (nieuwe!) installaties. 

Speelplaats

Een speelveld vol tegels vormt een interactief ervaringsparcours. De tegels hebben verschillende hoogtes en profielen. Elke stap of sprong genereert een nieuwe klank of ervaring.

Een gelaagde grafische partituur toont de verschillende mogelijkheden van het speelveld. Het devies: gewoon proberen en samen nieuwe combinaties ontdekken! Speelplaats combineert geluid met allerlei ervaringen. Luister, kijk en voel…

Een visuele handleiding helpt je op weg om de muziek op te bouwen. Grafische symbolen suggereren bijvoorbeeld versnellingen en vertragingen of de dichtheid en hoogte van de noten. Maar bovenal inspireren ze je tot vrije klankexpressie.

Speelplaats ademt experiment, zowel als individu als met anderen. Deze magische installatie bouwt aan je zelfvertrouwen en zorgt gewoon voor bakken spelplezier. Speelplaats zoekt een weg, weg van levensangst, recht naar levenskunst.

installatie | Toon Quanten
met medewerking van | Ben Dams, Tine Joris

Parlophonen

Vroeger, heel lang geleden, kon je thuis alleen maar naar muziek luisteren met een grammofoon. Zo’n toestel had een grote hoorn waaruit het geluid kwam. Bij Parlophonen hangen zo’n grammofoonhoorns op verschillende hoogtes. Als je ze ziet, lijkt het wel alsof je een sprong in de tijd maakt. Maar niets is minder waar: je bent hier en nu.

Parlophonen is een meerstemmige klankinstallatie gevuld met talen van over de hele wereld. Vanop een afstand hoor je alleen geroezemoes. Maar wanneer je dichterbij komt, krijgt elke hoorn een stem. Gelukkig hoef je niet alles te verstaan. Want elke stem wordt gaandeweg een melodie van klanken, intonaties en emoties. Zo is Parlophonen een metafoor voor de samenleving waarin we leven.

productie Col vzw installatie Tine Joris, Toon Quanten & Youri Van Uffelen

Hip Hub

In Hip Hub sta je tegenover een groep muzikanten. Geen echte maar digitale. Ze zetten jouw bewegingen om in muziek. Zo word jij de leider van de band. De ene speelt salsa, de andere jazz, nog eentje houdt het liever bij klassiek of swingende pop. Op jouw teken starten en stoppen ze met spelen, gaan ze harder of juist zachter en klinken ze als in een schitterende concertzaal of gewoon in je eigen living. 

Voor Hip Hub schreven Junior Akwety en Jeroen Malaise de muziek. Dankzij de digitale alleskunners van Studio Poc kan jij die laten klinken zoals je ze het liefst hoort. Welkom in de Hip Hub!

muziek Junior Akwety & Jeroen Malaise performance Junior Akwety klankopname en mix Jo Thielemans virtuele productie Kristof Timmerman & studio.POC projectcoördinatie Geert De Coninck digital development Florian Stigter Van Thillo, Lowie Spriet en Rob Mertens mocap & fotogrammetrie Immersive Lab (AP Hogeschool) productie Zonzo Compagnie met de steun van de Vlaamse Gemeenschap

Fonetica

Fonetica is gemaakt uit een kluwen van pvc-buizen. Ze verdwijnen onder een houten platform en duiken elders opnieuw op om uit te monden in een klankbeker die boven je uit torent. Fonetica is vooral een muzikale speeltuin die je uitnodigt om te blazen, te slaan, te zingen, te fluisteren, te luisteren, te wrijven en muziek te maken. Dat kan lekker alleen of samen met andere toevallige bezoekers.

In zijn boek De Onzichtbare Steden voerde Italo Calvino de verlaten stad Armilla op. Je kon er alleen nog sanitaire buizen zien en de zang van nimfen horen. Deze fascinerende plek vormde voor de makers van Tiptoe Company de inspiratie voor hun nieuwste installatie.

installatie Tiptoe Company & Ian Kesteleyn in opdracht van Festival Kortrijk met steun van Sounds Now

Chronophone

In elk gebouw ontdek je je wel eens avontuurlijke geluiden. Maar wist je dat er ergens op de grenzen van tijd en ruimte een hele klankwereld verborgen ligt? Die kan je voor het eerst ontdekken door de Chronophone, je gids in je zoektocht door ruimte en tijd. 

Houd het magische toestel recht voor je uit, ga op verkenning en wandel rond. Want elke plek klinkt anders. Coole ritmes, subtiele soundscapes en verrassende natuurgeluiden: jij bepaalt hoe ze samen klinken. Of net niet. Soms lijkt de ruimte behekst door onzichtbare muzikanten. Volgen zij jou? Of volg jij hen? 

Durf verdwalen en maak zo de mooiste mixes. Maar opgelet: als je de rivier hoort, dan sta je op de rand en keer je best terug…

muziek en soundscapes Jo Thielemans projectcoördinatie Geert De Coninck