Victoriano Moreno

hetverhaal van Ahilan Ratnamohan

Ahilan Ratnamohan: 'Engels is mijn moedertaal, maar niet de taal van mijn moeder.'

In een stad als Antwerpen worden meer dan honderdvijftig talen gesproken. Wat betekent dat voor kinderen die er opgroeien? Taalverwerving staat centraal in het werk van theatermaker en performer Ahilan Ratnamohan. In zijn wereld liggen de regels van de taal niet vast: ze worden herschreven naarmate de samenleving verandert. Ahilan resideerde enkele weken in hetpaleis om de taalrelatie te onderzoeken tussen kinderen en hun ouders. Wat als je niet dezelfde moedertaal hebt als je moeder of vader? Kan kunst helpen om die realiteit bespreekbaar te maken? Maak hier kennis met Ahilan.


AHILAN RATNAMOHAN is een performance kunstenaar die cross-disciplinair werk maakt met onconventionele vormen en performers. Hij laat zich inspireren door sport, film en taalkunde. Ahilan studeerde film aan de University of Technology van Sydney en probeerde als twintiger carrière te maken als profvoetballer in Nederland, Duitsland en Zweden.

Vanaf 2007 concentreert hij zich op hedendaagse performances waarbij hij samenwerkt met verschillende gezelschappen in Sydney zoals o.a. Urban Theatre Projects en Branch Nebula. Sinds 2013 is hij gevestigd in Antwerpen, waar hij bij Monty een aantal projecten met voetballers en atleten initieert: Michael Essien I want to play as you..., SDS1, Drill, Mercenary. Sommige projecten groeien uit tot langdurige trajecten met de atleet-performers (Star Boy Productions, Reverse Colonialism!, Look on the Bright Side, e.a.), vele voorstellingen touren in Europa, Australië, Brazilië en Zuid-Afrika.

In 2019 sluit hij aan bij ROBIN als choreograaf en sociaal-politiek theatermaker. In 2020 start hij een onderzoeksproject aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen rond de performativiteit van taal leren en taalverwerving, een thematiek waarin hij ook focust in zijn huidige projecten (Pidgin X, Alle woorden die ik nog niet kende). Een ander belangrijk spoor is zijn werktraject is Jaffna, Sri Lanka, de heimat van zijn ouders. Zo werkt hij momenteel aan The Post Whitewash Reparation Company, een project in Jaffna dat in 2019 bekroond werd met de Roel Verniersprijs. 

foto: Katya Chekina