Onder de loep: extra kosten bij reisvoorstellingen

hetpaleis kiest er al jaren voor om tournees break-even te begroten. Hoe en waarom we dat doen, lees je hier.

We hoeven er niet rond te fietsen: onze sector gaat door zwaar weer. Besparingen, niet-indexeringen, torenhoge kosten en dalende inkomsten. Het zet alles op scherp, niet in het minst bij financiële onderhandelingen. Omdat het belangrijk is dat we in gesprek blijven en begrip tonen voor eenieders financiële realiteit, hier alvast wat helderheid over hoe wij naar zo'n tourneebegroting kijken. 

hetpaleis kiest er al jaren voor om tournees break-even te begroten. Dat betekent geen winsten, maar ook geen investering van artistieke middelen. Die houden we uitsluitend voor onze creaties. 

Hieronder een overzicht dat inzicht kan bieden bij het berekenen van de extra kosten bij een voorstelling. Uiteraard maken we deze berekening graag helder en inzichtelijk voor jouw specifieke vraag, aarzel dus niet ernaar te vragen. 

Transportkosten 
120 euro per dag voor een kleine vrachtwagen (rijbewijs B) + 0,65 euro per kilometer
200 euro per dag voor een grote vrachtwagen (rijbewijs C) + 0,65 euro per kilometer

Reiskosten
25 euro per persoon per dag (tenzij er overnacht wordt, dan wordt slechts 1 x 25 euro gerekend)

Per diem/catering
We vragen een maaltijd (of per diem conform CAO Podiumkunsten) voor elke maaltijd die tijdens de werktijden valt, zowel voor cast als crew. 

Auteursrechten 
Auteursrechten worden rechtstreeks geïnd door de auteursrechtenvereniging waarbij de rechthebbenden zijn aangesloten. De verdeling van de rechten wordt vaak pas vastgelegd op het moment van de première. Het totaalbedrag is nooit hoger dan 13,2% van de uitkoopsom. 

Overnachtingen
Omdat we tijdens intense tournees de grenzen van onze technici en spelers moeten bewaken, vragen we in sommige gevallen overnachtingen voor, na of tussen voorstellingen. We bekijken graag samen wat de mogelijkheden zijn. 

BTW
hetpaleis is BTW-plichtig en moet dus 6% BTW rekenen op uitkoopsommen en de daaraan verbonden kosten (transport, vervoer, etc.).