Wannes Cré

community project hetdoek

hetpaleis & DOEK vzw
2022 - 2023
za 21 jan - za 27 mei
21 jan 23
-
27 mei 23

een theaterdoek vol sporen uit de stad

Duizenden mensen passeren wekelijks in en langs hetpaleis. Kinderen, jongeren en volwassenen met een uiteenlopende achtergrond, geschiedenis en afkomst. Een veelheid van levens die elkaar naderen, kruisen en weer uit elkaar lopen. Hoe vang je die grootstedelijke rijkdom in één beeld? 

We beginnen met een groot leeg doek. Dat kan je bezoeken in de centrale hal van hetpaleis, die wordt omgebouwd tot ontmoetingsplek en textielatelier. Kom binnen, trek je jas uit en schuif aan. Kies een kleur, kies een draad, en laat je geborduurde handtekening achter: een lijn, een paar steken, een figuur of een patroon … We laten het doek door duizenden jonge en minder jonge handen gaan, die samen een gemeenschappelijk kunstwerk scheppen dat uiteindelijk als theaterdoek boven onze grote scène komt te hangen. Als blijvende herinnering aan jouw aanwezigheid en als collectief geschenk voor de komende generaties van de stad. 

Je hoeft niet kunnen borduren, dat leer je ter plekke. De meester-borduurders van DOEK vzw - opgericht door kunstenaar Lies Van Assche - staan je daarin bij. Lies organiseert nomadische ontmoetingsateliers op verschillende locaties. Door artistieke handelingen met textiel laat ze nieuwe verbindingen tussen mensen ontstaan. DOEK vzw is een meerstemmige community van kunstenaars en liefhebbers. Ze komen samen vanuit het geloof dat ze een motor voor maatschappelijke verandering kunnen zijn.

hetdoek in de pers

Een theaterdoek vol sporen uit de stad. | De Standaard-bijlage
Antwerps podiumkunstenhuis hetpaleis maakt nieuw theaterdoek en wil hulp van alle Antwerpenaren | Radio 2
Antwerpenaren borduren enorm theaterdoek voor hetpaleis. "Dit is pas sociaal weefsel." | Gazet van Antwerpen
Antwerpenaren mogen samen borduren voor nieuwe theaterdoek hetpaleis | ATV
HetPaleis laat bezoekers mee borduren aan reusachtig theaterdoek | Het Laatste Nieuws
Reportage eerste steek | VTM nieuws 28.01.23

atelier op zaterdag en tijdens vakanties

Kom mee borduren en neem gerust iemand mee die misschien nog nooit eerder in hetpaleis kwam. Een ouder die je kent van de schoolpoort of je buur, iedereen is welkom.

van 28.01 - 27.05.23
elke zaterdag en tijdens schoolvakanties
van 10u tot 13u en van 14u tot 17u
doorlopend en gratis

Vrije toegang, aansluiten kan telkens tijdens het eerste uur van de borduursessie (van 10-11u of van 14-15u). Wil je zeker zijn van je plek? Reserveer dan een tijdslot via speeldata hierboven of bel 03 202 83 60.

Wil je graag helpen? Borduurvrijwilligers kunnen zich aanmelden via mail.

Credits

kunstenaar & artistiek advies: Lies Van Assche
community builder: Carmen Claessen
meester-borduurder: Nadia Mohmand, Mina Dehghani, Ramzia Hasan
scenografie: Elke Thuy, Bruno Herzeele