Karolina Maruszak

schoolworkshop hetdoek

hetpaleis & DOEK vzw
2022 - 2023
do 2 feb - vr 26 mei
2 feb 23
-
26 mei 23

🪡 save the date 🪡

Wil je erbij zijn tijdens de grote onthulling voor scholen? Markeer 5 februari 2024 in je agenda. 

 

een theaterdoek vol sporen uit de stad

Duizenden mensen passeren wekelijks in en langs hetpaleis. Kinderen, jongeren en volwassenen met een uiteenlopende achtergrond, geschiedenis en afkomst. Een veelheid van levens die elkaar naderen, kruisen en weer uit elkaar lopen. Hoe vang je die grootstedelijke rijkdom in één beeld? 

We beginnen met een groot leeg doek. Dat kan je bezoeken in de centrale hal van hetpaleis, die wordt omgebouwd tot ontmoetingsplek en textielatelier hetdoek. Kom binnen, doe je jas uit en schuif aan. Kies een kleur, kies een draad, en laat je geborduurde handtekening achter: een lijn, een paar steken, een figuur of een patroon… het kan alles zijn. We laten het doek door duizenden jonge en minder jonge handen gaan, die samen een gemeenschappelijk kunstwerk scheppen dat we uiteindelijk als theaterdoek boven onze grote scène hangen. Als blijvende herinnering aan jouw aanwezigheid en als collectief geschenk voor de komende generaties van de stad. 

Je moet niet kunnen borduren, dat leer je ter plekke. De meester-borduurders van DOEK vzw - opgericht door kunstenaar Lies Van Assche - staan je daarin bij. Lies organiseert nomadische ontmoetingsateliers op verschillende locaties. Door artistieke handelingen met textiel laat ze nieuwe verbindingen tussen mensen ontstaan. DOEK vzw is een meerstemmige community van kunstenaars en liefhebbers. Ze komen samen vanuit het geloof dat ze een motor voor maatschappelijke verandering kunnen zijn.

hetdoek in de pers

Een theaterdoek vol sporen uit de stad. | De Standaard-bijlage
Antwerps podiumkunstenhuis hetpaleis maakt nieuw theaterdoek en wil hulp van alle Antwerpenaren | Radio 2
Antwerpenaren borduren enorm theaterdoek voor hetpaleis. "Dit is pas sociaal weefsel." | Gazet van Antwerpen & Het Nieuwsblad
Antwerpenaren mogen samen borduren voor nieuwe theaterdoek hetpaleis | ATV
HetPaleis laat bezoekers mee borduren aan reusachtig theaterdoek | Het Laatste Nieuws
Reportage eerste steek | VTM nieuws 28.01.23
Reportage schoolworkshop | Radio 2
Reportage eerste steek & schoolworkshop | ATV 100% cultuur 

schoolworkshop hetdoek
4de leerjaar - 3de middelbaar

Tijdens deze dagworkshop duik je theatraal en beeldend in de wereld van textiel. Kan je met een doek tonen wie je bent, al dansend of sprekend? Welke verhalen breng je mee en welke boodschap breng je op je doek? Hoe zoek je via jouw naald en draad verbinding met de anderen? Verlies je je in een spel van lijnen of weet je goed wat je wil? Schaaf je handwerkvaardigheden bij en vereeuwig je stem in dit kunstwerk. Wie weet herken je je borduurstukje over 20 jaar nog in de grote zaal.

dagworkshop
2.02.23 - 26.05.23 op dinsdag, donderdag en vrijdag van 9u tot 15u 
€250 €175 

begeleiding: Alex Akuete, Andreia Maria Pereira Rodrigues, Ruth Bruyneel, Hussein Mahdi, Katrien Hendrickx, Yasmien Adam