Kilma Hilwa / Zait Zaytoun (double bill)

i.h.k.v. Love at first sight #7
2022 - 2023
do 15 sep en vr 16 sep
15 sep 22
en
16 sep 22

Wat is de plaats van je moedertaal in een omgeving waarin niemand die spreekt? Die vraag ligt aan de basis van twee korte dansstukken van de Palestijnse danseres Marah Haj (°1988). Het is een vraag die aansluit bij de leefwereld van vele Antwerpse kinderen en volwassenen. Daarom zijn we blij om deze double bill te kunnen tonen, in het kader van het festival voor jonge makers, Love At First Sight.

In Kilma Hilwa reageren vier dansers op een Arabische geluidsopname; de dansers zelf spreken geen Arabisch. Kilma Hilwa toont vier performers in hun poging om te luisteren naar wat het ‘vreemde’ hen probeert te vertellen. Een korte dansvoorstelling waarin de verwarring met speelsheid wordt omhelsd.

In Zait Zaytoun staat Marah zelf op de scène, samen met een andere danser. Ze nemen hun moedertaal mee op de scène, zonder dat het publiek een vertaling krijgt aangereikt. In deze schemerzone tussen begrijpen en niet-begrijpen onderzoeken ze het verband tussen de woorden en fysieke acties. Zait Zaytoun is een ritmisch, muzikaal dansstuk dat uitnodigt om anders te luisteren.


Marah Haj maakte Kilma Hilwa en Zait Zaytoun in het kader van haar Bachelor Dans aan het Conservatorium van Antwerpen. Momenteel rondt ze haar Masterstudie Drama af aan het KASK in Gent.

 

Concept en choreografie: Marah Haj in samenwerking met Mokhallad Rasem
Uitvoering: Marah Haj en Mohanad Askoul
Muziek: Alf Leila We Leila by Umm Kulthum
Geluidsontwerp: Raphael Malfliet