Karolina Maruszak

onthulling hetdoek

hetpaleis & DOEK vzw
2023-2024
zo 4 feb en ma 5 feb
4 feb 24
en
5 feb 24

Op 28 januari 2023 werd - in het gezelschap van bekende en minder bekende Antwerpenaars - de eerste steek van hetdoek gezet. Een wild plan van het artistieke team van hetpaleis en kunstenaar Lies Van Assche (DOEK vzw) kwam hiermee tot uitvoering. Het doel van dat plan? De grootstedelijkheid van een stad als Antwerpen weerspiegelen in een nieuw geborduurd voordoek voor de grote zaal van hetpaleis.

Het programma van de onthulling houden we geheim maar verwacht je aan een prachtig kleurrijk doek en een hoop verhalen en impressies van een jaar borduren. Nieuwsgierig? Reserveer nu al een (gratis) ticket. 

'hetdoek' werd een stadsproject pur sang. Het groot atelier van hetpaleis werd omgebouwd tot een ontmoetingsatelier. Op twee grote borduurtafels kon je met een van de 52 verschillende kleuren draad een geborduurd spoor achterlaten. Iedereen was er welkom. Tijdens workshops voor scholen en organisaties en op zaterdagen borduurden duizenden jonge en minder jonge handen samen aan een gemeenschappelijk kunstwerk. Net zoals we het op voorhand gedroomd hadden, ontstonden er ontmoetingen, gesprekken, vriendschappen en last but not least een prachtig, nieuw theaterdoek met gekleurde sporen die de meerstemmigheid van de stad als geen ander toont. 

We zijn dan ook erg opgetogen hetdoek vanaf 4 februari 2024 op te kunnen hangen op de plek waarvoor hij bedoeld is, in de grote zaal.

hetdoek is het resultaat geworden van een jaar lang heel veel liefde.

community builder Carmen

kunstenaar & artistiek advies: Lies Van Assche
community builder: Carmen Claessen
meester-borduurder: Mina Dehghani, Ramzia Hasan, Nadia Mohmand, Iryna Pivtorak
scenografie: Elke Thuy, Bruno Herzeele
met dank aan de vrijwilligers van de community: Aagje, Agnes, Diane, Elisabeth, Eric, Femke, Genia, Gudrun, Hélène, Hilde, Ingrid, Lydia, Mimi, Myriam, Samina, Seda