de reis van Amal

Amal in Manchester (slot)

"Refugees are welcome here! Say it loud, say it clear!" scandeerden de inwoners van Manchester tijdens de allerlaatste livestream van Walk with Amal. Na haar 8000 km lange tocht kwam ze thuis, in Manchester, de plek waar ze een nieuw leven zal starten. Alleen, zonder ouders, net zoals zoveel andere vluchtelingenkinderen. Een kinderkoor zong: "Joy awaits you, we will love you. Let's celebrate!" Allesomvattend, want tijdens haar reis vond ze familie in iedereen die met haar mee wandelde. De livestream van Good Chance Theatre eindigde met een oproep om vooral dát te onthouden:

"Thank you for walking with Amal. Keep walking with Amal, wherever you are. It's just the beginning. Let's bring this spirit in our daily lives. We are Amal's family." ♡

Amal in het Verenigd Koninkrijk

Op 19 oktober kwam Amal aan in Folkestone voor het laatste stuk van haar tocht. In Dover bezocht ze de 'white cliffs'. Een sterrenzee bracht haar vervolgens naar het kasteel. 

 
Haar 10e verjaardag vierde Amal in Londen. Op Trafalgar Square werden verjaardagswensen geprojecteerd en Ottolenghi maakte de verjaardagstaart. Haar verjaardag werd in schoonheid afgesloten met een concert in Roundhouse.

Kleine Amal in Frankrijk (voorbij)

In Charleville-Mézières ontmoet Amal mensen die grote koffers met zich meedragen. Wat dragen ze? Wat laten ze achter? Naar waar gaan ze?

Daarna trekt Kleine Amal verder richting Parijs, in voorstad Bobigny ontmoet ze lichtgevende poppen bij valavond. De volgende ochtend bezoekt ze het Parc de la Villette in het gezelschap van enkele kinderen.

Voor het 'Institut du Monde Arabe' ontdekt Amal tenten. Elke tent is een echo, uit elke tent komt geluid. Het zijn herinneringen van mensen over de hele wereld die samengebracht worden. Ze symboliseren de individuen, elk met hun eigen verhaal, die noodgedwongen samen moeten wonen op een plek die ze niet zelf kiezen.

Amal wordt ook ontvangen in de Comédie Française. Acteur Gaël Kamilindi vertelt haar over de geschiedenis van de plek en deelt zijn eigen vluchtverhaal. Kleine Amal ontmoet andere niet-begeleide minderjarigen bij Ground Control, in de buurt van de Gare du Lyon. Ze delen boodschappen van hoop en een maaltijd klaargemaakt door de koks van Refugee food.

Op de Place du Trocadéro et du 11 Novembre, de plek waar de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens getekend werd, vlakbij de Eiffeltoren, danst Kleine Amal, opnieuw in het gezelschap van niet-begeleide minderjarigen. Met een boottocht op de Seine, neemt Kleine Amal afscheid van Parijs.

Op zaterdag 16 oktober arriveert Amal in Duinkerke. In het Théâtre de la Licorne is er een installatie gemaakt rond het thema: wat is het ene object dat je meeneemt, als je plots moet vluchten. Amals laatste halte in Frankrijk is Calais, VRT nieuws maakte een reportage over haar bezoek. 

Kleine Amal in België (voorbij)

Amal kwam op 6 oktober aan in België. Karrewiet maakte een reportage over haar aankomst in Brussel en de repetities in Antwerpen. 

Op 8 oktober was het dan eindelijk aan Antwerpen om Amal met open armen te ontvangen en daar was ook NOS jeugdjournaal bij.

Antwerpenaren waren massaal aanwezig om Kleine Amal welkom te heten. Op ATV kan je een verslag van Amals bezoek op vrijdagavond en zaterdag herbekijken. Een reporter ging ook op bezoek in het atelier van Etoile Mécanique en ontdekte er de symboliek achter de vliegers. Ook Good Chance Theatre maakte verslag van die magische vrijdagavond:

De livestream van hetpaleis, met de performance op het Theaterplein, kan je uiteraard ook herbekijken.

Amal in Duitsland (voorbij)

Vrijdagavond 1 oktober arriveerde Amal in Stuttgart. Ze bezoekt een containerpark en maakt er kennis met de lichtgevende Dundu familie. Eerst is ze angstig, daarna worden ze vrienden. Ook 's avonds zoeken ze elkaars gezelschap op.   

Op zaterdag ontvangen grootouders en kleinkinderen Kleine Amal aan de kathedraal van Keulen. Ze wandelen met haar naar het park van Bürgerzentrum Ehrenfeld, daar wacht een feesttafel op haar. Ze deelt een maaltijd met de aanwezigen en luistert naar muziek en sprookjes van over de hele wereld.

Kleine Amal in Frankrijk (voorbij)

Kleine Amal bezocht het huis van mensenrechten, democratie en de rechtsstaat in Straatsburg. Ze ontmoette de voorzitter van de Assemblee en de secretaris-generaal van de Raad van Europa, samen met parlementariërs uit 47 landen. Kleine Amal sprak er over de situatie van migranten, vluchtelingen en asielzoekende kinderen.

Kleine Amal in Zwitserland (voorbij)

Op 28 september bezocht Kleine Amal de Verenigde Naties in Genève. Daar vroeg ze aandacht voor kinderen op de vlucht. Daarna at ze internationale specialiteiten gemaakt door leerlingen die een integratietraject volgen. Ze maakte een wandeling door de stad en ontmoette kinderen in het Parc des Bastions. Van hen kreeg ze trekvogels die ze knutselden in samenwerking met het Théâtre des Marionnettes de Genève. De trekvogels gaven Amal ook een kaart met veilige plekken in de stad, door de kinderen zelf geselecteerd. In het Grand Théâtre de Genève luisterde ze naar een concert, te midden van de aanwezigen, dommelde ze zachtjes in slaap.

De dag daarna, bezoekt Kleine Amal de CERN, het Europees Centrum voor Deeltjesonderzoek.

Kleine Amal in Frankrijk (voorbij)

Vanuit Milaan zet Amal haar tocht verder richting Frankrijk. Ze komt per boot aan in Marseille waar ze Mucem bezoekt, het museum van Europese en mediterrane beschavingen. Ze maakt er ook nieuwe vrienden.

In Briançon vergezellen kinderen en jongeren Amal op haar tocht langs de vallei van de Clarée. Ze krijgt er een lange, warme sjaal, gemaakt door locals, omdat het soms koud is bij het oversteken van de bergen. 

Vanuit Briançon gaat Amal naar Lyon. Daar barst een volksfeest los en danst ze de samen met de menigte de dabké, een Syrische volksdans. Ze mag er ook door de porte des Enfants du Rhône het Parc de la Tête d'Or in wandelen, een eer die niet voor iedereen weggelegd is. 

Kleine Amal in Italië (voorbij)

Op 7 september kwam Amal aan in Bari, na een lange tocht vanuit Griekenland. Daar verwelkomde een nonna haar samen met andere artiesten en de plaatselijke bevolking. 

Amals reis brengt haar vervolgens via Scampitella naar Napels, waar ze op de Piazza della Santià mimespelers ontmoet. 

Amal reist verder naar Rome, waar ze de Paus ontmoet in Vaticaanstad en bezoekt daarnaast ook nog Spoleto, Assisi, Florence, Bologna en Milaan.

Kleine Amal in Griekenland (voorbij)

Na haar aankomst in Chios slenterde Amal tussen het centrum van Ioannina en het vluchtelingenkamp Katsikas. Daarna was Amal eregast tijdens een concert. 

Net zoals andere vluchtelingen kwam ook Amal met geweld in aanraking. Tijdens een wandeling in Larissa werd ze aangevallen door extreem rechts. 

Wat verder, in Piraeus, werd Amal wel met open armen ontvangen. Op het plein aan het plaatselijke theater werden er traditionele slaapliedjes uit verschillende Griekse regio's voor haar gezongen. Daarna sliep Amal, omringd door kinderen en hun ouders, op de scène van het theater.  

Kleine Amal in Turkije (voorbij)

Vanuit Syrië begon Kleine Amal haar tocht door het grote Turkije. Ze verdwaalde in de donkere straten van de stad Gaziantep maar vond haar weg terug dankzij talloze lantaarns. In het Karam Huis ontmoette ze andere vluchtelingenkinderen. Op de begraafplaats van Mersin zag Amal hoe moslims, chistenen en joden naast elkaar begraven lagen.

Ook in de stad Denizli zag Amal dat ze niet alleen was. Een foto-installatie toonde de vele gezichten van vluchtelingen op doortocht in Turkije. 

Meer Amal?