educatief pakket 'Walk with Amal'

Kleine Amal - een reuzenpop die een Syrisch vluchtelingenmeisje verpersoonlijkt - kwam naar België in oktober 2021. Kleine Amal vertegenwoordigt de 32 miljoen kinderen die ook noodgedwongen hun huis hebben moeten verlaten.

Over de reis van Kleine Amal is een indrukwekkend educatief pakket samengesteld door Good Chance. Het educatief pakket behandelt op speelse wijze vragen rond migratie, klimaatverandering en identiteit. Hiernaast versterkt het ook empathie, zelfvertrouwen en gemeenschapsgevoel in je klas. 

hetpaleis liet dit in samenwerking met Bozar naar het Nederlands vertalen en bewerken op maat van Vlaamse scholen. Ontdek het hier.

Fly with me
Op 20 augustus 2022 vindt er in heel Europa Fly with me plaats, een vliegerfestival georganiseerd door Good Chance Theatre. We hebben nog altijd warme herinneringen aan hun vorige project: The Walk with Amal en doen dus graag opnieuw mee.

De vliegers staan symbool voor hoop en solidariteit. 20 augustus is immers ook de trieste verjaardag van de machtsgreep van de Taliban in Afghanistan. Regenachtige vakantiedag? Download het gratis pakket, bekijk de instructievideo, hang je vlieger aan je raam, neem een foto en tag @hetpaleis. Wij verspreiden jouw solidariteit mee op onze sociale media! 

Enkele medewerkers van het project lichten hun favoriete opdrachten uit het lespakket toe:

De keuze van Brechtje, artistiek/educatief medewerker bij hetpaleis

Ik vind het belangrijk dat kinderen hun woorden leren wikken. Woorden kunnen ook stempels zijn die kinderen en volwassenen lang met zich meedragen. De activiteit rond het belang van de juiste woorden is dus mijn favoriet.

Je vindt de opdracht op pagina 23 in het educatief pakket. De lesvoorbereiding vind je op pagina 31 (les 4) in de handleiding voor leerkrachten.

De keuze van Hussein, regisseur Walk with Amal in Antwerpen

Voor mij is het thema migratie het belangrijkste van dit hele pakket. Omdat je ziet hoe ook dieren migreren en hoe het er bij mensen vaak veel ingewikkelder aan toe gaat. Ik ben ook altijd heel benieuwd naar het verhaal achter de persoon. Iedereen heeft een verhaal. Als ik zou mogen kiezen welke activiteit ik met mijn klas zou doen is dat zonder twijfel de activiteit: Illustreer je eigen naam. 

Je vindt de opdracht op pagina 33 in het educatief pakket. De lesvoorbereiding vind je op pagina 40 (les 5) in de handleiding voor leerkrachten. 

De keuze van Hanna, vertaler van het pakket

Klimaat en migratie worden nog niet snel gelinkt aan elkaar. Het lijkt me interessant om dit thema op een speelse manier aan te brengen bij kinderen. De opdracht: maak een kunstinstallatie met afval is perfect om de stijging van de zeespiegel visueel uit te beelden. 

Je vindt de opdracht op pagina 53 in het educatief pakket. De lesvoorbereiding vind je ook op pagina 53 (les 7) in de handleiding voor leerkrachten. 

Meer Amal?

  • Volg haar reis
  • Blik terug op het bezoek van Amal in Antwerpen

Het educatief pakket kan je ook terugvinden via