A1000 jongerentop
hetpaleis & Laika
Het gonst – 2024 wordt een bepalend verkiezingsjaar. Niet het minst door het groot aantal first voters. Ongewoon veel jongeren krijgen dit jaar voor het eerst de kans om te stemmen, zowel lokaal als Europees. Voor het eerst ervaren ze wat dat betekent: democratisch burgerschap.
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen organiseert hetpaleis samen met Laika en de Stad Antwerpen de A1000, een groots scholierenparlement. Bezieler is theatermaker Simon De Vos. Hij liet zich inspireren door de oproep van David Van Reybrouck om onder de slogan ‘Doing Democracy Better’ meer burgerparticipatie toe te laten in de politiek.
Waar liggen de Antwerpse jongeren wakker van?
Waar zien ze kansen voor verandering?
Voor verbetering?
De A1000 is een traject waaraan duizend Antwerpse scholieren deelnemen. In de lente van 2024 gingen de jongeren in klasverband in gesprek met experten over thema’s die ze met het oog op de verkiezingen belangrijk vinden.
Op 3 oktober 2024 – tien dagen voor de verkiezingen – verzamelen we deze jongeren op het Theaterplein. Daar wachten 200 moderatoren, aan evenveel tafels, hen op. Per tafel gaan 10 scholieren die elkaar niet kennen in gesprek over thema’s waar ze eerder in het jaar aan werkten. De uitkomst van deze gesprekken wordt rechtstreeks verwerkt tot aanbevelingen, die ’s middags worden voorgelegd aan de kopstukken van politieke partijen. In de Stadsschouwburg volgt dan het debat tussen de duizend jongeren en de politici.
Na de verkiezingen laten wij aan de deelnemers van de A1000 weten welke van hun aanbevelingen het uiteindelijke bestuursakkoord halen. Zo wil de A1000 jongeren inzicht geven in de werking van een democratie. En hen sterken in de overtuiging dat hun mening ertoe doet.
Ondertussen is het project van start gegaan. Benieuwd wat er nog volgt? Bekijk hieronder de tijdlijn:
Spelregels van de A1000
De A1000 is in al zijn fasen een democratisch project. Het berust op een geloof in de democratie en een sterkere verbinding tussen burger en politiek. De geest van het project wordt mee bepaald door deze begrippen:
Openheid: De A1000 is een platform voor overleg en een tool om over nieuwe voorstellen te praten. Iedereen staat open voor de voorstellen van de ander.
Gelijkwaardigheid: Iedereen is het waard om gehoord te worden. Iedereen heeft recht op een eigen standpunt. Je hoeft het niet met andermans ideeën eens te zijn om een open gesprek aan te gaan.
Betrokkenheid: Elke deelnemer staat met een constructieve en actieve houding in het project.
Toekomst: De A1000 is een kans om jonge mensen te betrekken bij het beleid op Europees, federaal, Vlaams en stedelijke niveau én omgekeerd om de aandacht van de politici te vestigen op de prioriteiten van de jonge burgers.
Beweging: De A1000 brengt idealiter een dynamiek in de stad op gang, die lang na het project doorwerkt bij alle betrokkenen.
- Simon De Vos, theatermaker en initiatiefnemer van de A1000
Hoe zag de voorbereiding eruit?
Het voortraject van de A1000 (eind februari t.e.m. mei) bestond uit een driedaagse workshop. Om dit voortraject vorm te geven, werden alle leerlingen bevraagd over wat goed en minder goed loopt in de samenleving. De antwoorden leverden de volgende thema’s op: samenleven, onze planeet, geld, democratie, identiteit en stad van de toekomst. Op dag één en twee kregen de scholen bezoek van twee experten die daarover met de leerlingen in gesprek gingen. Al debatterend formuleerden ze in groep een reeks scherpe conclusies. Om deze nog meer kracht bij te zetten, verwerkten ze op de derde dag hun bevindingen uit in een toepasselijke artistieke vorm. Want geen politiek zonder verbeelding!
Leer de experten kennen
De leerlingen kregen tijdens de schoolworkshops bezoek van de experten: Thomas Vanoutrive, Amir Bachrouri, Kristien Lacluyse, Samira Azabar, Gaëlle Vanhoffelen, Peter De Keyzer, Moussa Don Pandzou, Bleri Lleshi, Lore Van Praag, Sophie Leroy, Caroline Thaler, Bazzz, Steven Vromman en Tom Sauer. Leer ze hieronder beter kennen.
Khalid El Hatri
expert
Bram Wauters
expert
Samira Azabar
expert
Els Vervloesem & Carmen Van Maercke
expert
Kristien Lacluyse
expert
Bazzz
expert
Amir Bachrouri
expert
Bleri Lleshi
expert
Lore Van Praag
expert
Moussa Don Pandzou
expert
Gaëlle Vanhoffelen
expert
Sophie Leroy & Caroline Thaler
expert
Peter De Keyzer
expert
Steven Vromman
expert
Tom Sauer
expert
Thema's
Vragen zoals: "Maakt geld gelukkig?, "Hoe beheer ik mijn financiën?", "Heeft mijn stem wel impact tijdens de verkiezingen?", "Hoe zal de stad van de toekomst eruitzien?", "Hoe staat het vandaag met racisme in onze samenleving?", "Wat maakt mij uniek?" en "Hoe kan ik klimaatbewuster leven?" houden jongeren bezig. Aan het begin van de schooltrajecten vulden de jongeren een bevraging in die we samen met de stad Antwerpen opstelden. Deze vragen resulteerden in de zes kernthema's van de A1000: geld, democratie, stad van de toekomst, samenleving, identiteit en kimaat.
Niet alleen de deelnemende scholieren, maar ook studenten journalistiek van de AP Hogeschool gingen aan de slag met deze thema's. Ze spraken met jongeren, experts en professionals om verschillende perspectieven te verkennen. De resultaten van deze gesprekken zijn verwerkt in een podcast en video's die de belangrijkste inzichten en verhalen belichten.
Wie zijn de ambassadeurs van de A1000?
Na de voorbereidende workshops werd een team van leerlingen samengesteld die een grote passie voor politiek en debat hebben. Leer: Romaisa Bouchouh, Charlotte Pinter, Jaïr Balva, Mahamed Ahmed Hersi, Sine De Bruyne, Jef Haentjens, Jemimah Ouedraogo en Amélie Petit kennen. Als ambassadeurs zullen zij op de dag van de A1000 scherpe, doelgerichte vragen stellen aan de kopstukken van de Vlaamse politieke partijen. Tijdens de zomervakantie kwamen de jongeren samen in hetpaleis, waar ze workshops volgden in woordvoerderschap. Ze namen de verschillende thema's met bijhorende stellingen door, bezochten de partijbureaus en verdiepten zich grondig in de partijprogramma's.
hetpaleis zoekt moderatoren
Op 3 oktober gaan 1000 leerlingen samen op het Theaterplein in debat met elkaar. Om de 100 tafelgesprekken op het Theaterplein in goede banen te leiden zijn wij op zoek naar 200 moderatoren. Ben jij iemand die graag met jongeren over politieke thema's praat? Dan hebben we jou nodig! Bekijk hieronder de oproep.