educatief pakket 'Walk with Amal'

Kleine Amal - een reuzenpop die een Syrisch vluchtelingenmeisje verpersoonlijkt - kwam naar België in oktober 2021. Kleine Amal vertegenwoordigt de 32 miljoen kinderen die ook noodgedwongen hun huis hebben moeten verlaten.

Over de reis van Kleine Amal is een indrukwekkend educatief pakket samengesteld door Good Chance. Het educatief pakket behandelt op speelse wijze vragen rond migratie, klimaatverandering en identiteit. Hiernaast versterkt het ook empathie, zelfvertrouwen en gemeenschapsgevoel in je klas. 

De Nederlandse versie van het educatief pakket vind je hier, de handleiding voor leerkrachten kan je downloaden via deze link.

 

Enkele medewerkers van het project lichten hun favoriete opdrachten uit het lespakket toe:

De keuze van Brechtje, artistiek/educatief medewerker bij hetpaleis

Ik vind het belangrijk dat kinderen hun woorden leren wikken. Woorden kunnen ook stempels zijn die kinderen en volwassenen lang met zich meedragen. De activiteit rond het belang van de juiste woorden is dus mijn favoriet.

Je vindt de opdracht op pagina 23 in het educatief pakket. De lesvoorbereiding vind je op pagina 31 (les 4) in de handleiding voor leerkrachten.

De keuze van Hussein, regisseur Walk with Amal in Antwerpen

Voor mij is het thema migratie het belangrijkste van dit hele pakket. Omdat je ziet hoe ook dieren migreren en hoe het er bij mensen vaak veel ingewikkelder aan toe gaat. Ik ben ook altijd heel benieuwd naar het verhaal achter de persoon. Iedereen heeft een verhaal. Als ik zou mogen kiezen welke activiteit ik met mijn klas zou doen is dat zonder twijfel de activiteit: Illustreer je eigen naam. 

Je vindt de opdracht op pagina 33 in het educatief pakket. De lesvoorbereiding vind je op pagina 40 (les 5) in de handleiding voor leerkrachten. 

De keuze van Hanna, vertaler van het pakket

Klimaat en migratie worden nog niet snel gelinkt aan elkaar. Het lijkt me interessant om dit thema op een speelse manier aan te brengen bij kinderen. De opdracht: maak een kunstinstallatie met afval is perfect om de stijging van de zeespiegel visueel uit te beelden. 

Je vindt de opdracht op pagina 53 in het educatief pakket. De lesvoorbereiding vind je ook op pagina 53 (les 7) in de handleiding voor leerkrachten. 

Meer Amal?

  • Volg haar reis
  • Blik terug op het bezoek van Amal in Antwerpen

Het educatief pakket kan je ook terugvinden via