de reis van Amal

Kleine Amal in Frankrijk

Op dit moment is Amal opnieuw in Frankrijk. Ze bezoekt er Charleville-Mézières, Parijs, Duinkerke en Calais. 

Volg haar reis op sociale media:  

Kleine Amal in België (voorbij)

Amal kwam op 6 oktober aan in België. Karrewiet maakte een reportage over haar aankomst in Brussel en de repetities in Antwerpen. 

Op 8 oktober was het dan eindelijk aan Antwerpen om Amal met open armen te ontvangen en daar was ook NOS jeugdjournaal bij.

Antwerpenaren waren massaal aanwezig om Kleine Amal welkom te heten. Op ATV kan je een verslag van Amals bezoek op vrijdagavond en zaterdag herbekijken. Een reporter ging ook op bezoek in het atelier van Etoile Mécanique en ontdekte er de symboliek achter de vliegers. De livestream van hetpaleis, met de performance op het Theaterplein, kan je uiteraard ook herbekijken.

Amal in Duitsland (voorbij)

Vrijdagavond 1 oktober arriveerde Amal in Stuttgart. Ze bezoekt een containerpark en maakt er kennis met de lichtgevende Dundu familie. Eerst is ze angstig, daarna worden ze vrienden. Ook 's avonds zoeken ze elkaars gezelschap op.    

Op zaterdag ontvangen grootouders en kleinkinderen Kleine Amal aan de kathedraal van Keulen. Ze wandelen met haar naar het park van Bürgerzentrum Ehrenfeld, daar wacht een feesttafel op haar. Ze deelt een maaltijd met de aanwezigen en luistert naar muziek en sprookjes van over de hele wereld.

Kleine Amal in Frankrijk (voorbij)

Kleine Amal bezocht het huis van mensenrechten, democratie en de rechtsstaat in Straatsburg. Ze ontmoette de voorzitter van de Assemblee en de secretaris-generaal van de Raad van Europa, samen met parlementariërs uit 47 landen. Kleine Amal sprak er over de situatie van migranten, vluchtelingen en asielzoekende kinderen.

Kleine Amal in Zwitserland (voorbij)

Op 28 september bezocht Kleine Amal de Verenigde Naties in Genève. Daar vroeg ze aandacht voor kinderen op de vlucht. Daarna at ze internationale specialiteiten gemaakt door leerlingen die een integratietraject volgen. Ze maakte een wandeling door de stad en ontmoette kinderen in het Parc des Bastions. Van hen kreeg ze trekvogels die ze knutselden in samenwerking met het Théâtre des Marionnettes de Genève. De trekvogels gaven Amal ook een kaart met veilige plekken in de stad, door de kinderen zelf geselecteerd. In het Grand Théâtre de Genève luisterde ze naar een concert, te midden van de aanwezigen, dommelde ze zachtjes in slaap.

@aurorefeeroro

De dag daarna, bezoekt Kleine Amal de CERN, het Europees Centrum voor Deeltjesonderzoek.

Kleine Amal in Frankrijk (voorbij)

Vanuit Milaan zet Amal haar tocht verder richting Frankrijk. Ze komt per boot aan in Marseille waar ze Mucem bezoekt, het museum van Europese en mediterrane beschavingen. Ze maakt er ook nieuwe vrienden.

In Briançon vergezellen kinderen en jongeren Amal op haar tocht langs de vallei van de Clarée. Ze krijgt er een lange, warme sjaal, gemaakt door locals, omdat het soms koud is bij het oversteken van de bergen. 

Vanuit Briançon gaat Amal naar Lyon. Daar barst een volksfeest los en danst ze de samen met de menigte de dabké, een Syrische volksdans. Ze mag er ook door de porte des Enfants du Rhône het Parc de la Tête d'Or in wandelen, een eer die niet voor iedereen weggelegd is. 

Kleine Amal in Italië (voorbij)

Op 7 september kwam Amal aan in Bari, na een lange tocht vanuit Griekenland. Daar verwelkomde een nonna haar samen met andere artiesten en de plaatselijke bevolking. 

Amals reis brengt haar vervolgens via Scampitella naar Napels, waar ze op de Piazza della Santià mimespelers ontmoet. 

Amal reist verder naar Rome, waar ze de Paus ontmoet in Vaticaanstad en bezoekt daarnaast ook nog Spoleto, Assisi, Florence, Bologna en Milaan.

Kleine Amal in Griekenland (voorbij)

Na haar aankomst in Chios slenterde Amal tussen het centrum van Ioannina en het vluchtelingenkamp Katsikas. Daarna was Amal eregast tijdens een concert. 

Net zoals andere vluchtelingen kwam ook Amal met geweld in aanraking. Tijdens een wandeling in Larissa werd ze aangevallen door extreem rechts. 

Wat verder, in Piraeus, werd Amal wel met open armen ontvangen. Op het plein aan het plaatselijke theater werden er traditionele slaapliedjes uit verschillende Griekse regio's voor haar gezongen. Daarna sliep Amal, omringd door kinderen en hun ouders, op de scène van het theater.  

Kleine Amal in Turkije (voorbij)

Vanuit Syrië begon Kleine Amal haar tocht door het grote Turkije. Ze verdwaalde in de donkere straten van de stad Gaziantep maar vond haar weg terug dankzij talloze lantaarns. In het Karam Huis ontmoette ze andere vluchtelingenkinderen. Op de begraafplaats van Mersin zag Amal hoe moslims, chistenen en joden naast elkaar begraven lagen.

Ook in de stad Denizli zag Amal dat ze niet alleen was. Een foto-installatie toonde de vele gezichten van vluchtelingen op doortocht in Turkije. 

Meer Amal?