Karolina Maruszak

welkom Kleine Amal

Op vrijdag 8 en zaterdag 9 oktober kwam Little Amal, een reuzenpop die een Syrisch vluchtelingenmeisje verpersoonlijkt, naar Antwerpen. hetpaleis zorgde samen met de schoolkinderen van De Kleine Jacob voor een warm welkom op vrijdagavond. Op zaterdag ontmoette Kleine Amal de Reuskens van Borgerhout.

Kleine Amal is op zoek naar haar mama. In elke stad waar ze stopt, vraagt ze samen met de theatergezelschappen Good Chance en Handspring Puppet Company aandacht voor het lot van jonge vluchtelingen, die vaak gescheiden zijn van hun ouders en familie.

Theatermaker Hussein Al-Khalidi was de bezieler van de doortocht van Amal in Antwerpen. Hij werkte als acteur en regisseur in Irak tot hij in 2015 naar België vluchtte. Vanuit zijn eigen ervaringen zorgde hij voor een onvergetelijk programma dat bulkte van de symboliek.


"Wanneer de vlieger eindelijk opgaat en geleidelijk aan hoger en hoger gaat zweven, krijgt het kind een euforisch succesgevoel. De vlieger neemt alle wensen en dromen van het kind mee de lucht in."  Hussein Al-Khalidi

Antwerpenaren waren massaal aanwezig om Kleine Amal welkom te heten. GVA merkte terecht op dat Antwerpen een stad van reuzenliefhebbers is. We blikken dan ook met een warm hart terug op de overweldigende (pers)aandacht voor Amals bezoek.

Karolina Maruszak maakte de prachtige foto's die je hierboven kan bekijken en ook HLN bracht het bezoek van Amal uitgebreid in beeld. Good Chance blikte terug met een impressie op Instagram.

Op ATV kan je een verslag van Amals bezoek op vrijdagavond en zaterdag herbekijken. Een reporter ging ook op bezoek in het atelier van Etoile Mécanique en ontdekte er de symboliek achter de vliegers

Karrewiet en NOS jeugdjournaal brachten het waarom van de tocht van Amal dan weer op kindermaat. 

Klara en Radio 2 interviewden regisseur Hussein Al-Khalidi. Daarnaast werd veel moois gedeeld op de socialemediapagina van Walk with Amal zelf. De livestream van hetpaleis, met de performance op het Theaterplein, kan je uiteraard ook herbekijken.

Wil je meer weten over Amal?

Volg Amals reis langs grenzen, talen en culturen en ontdek hoe iedereen haar van harte welkom heette. Of ga aan de slag met het uitgebreide educatief pakket.

De 8000 km lange tocht van Amal kwam ook tot leven op sociale media. 

Van en met Good Chance, Handspring Puppet Company, hetpaleis, stad Antwerpen, Atlas integratie en inburgering Antwerpen, De Reuzen vzw, district Borgerhout, het Red Star Line Museum, de schoolkinderen van De Kleine Jacob en De Zevensprong, Zahra Eljadid, Madam Fortuna en Etoile Mécanique.